Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Június 22. 12:33, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Nyíregyházi iskolaügy - Elutasította a bíróság a CFCF indítványát

Nyíregyházi iskolaügy - Elutasította a bíróság a CFCF indítványát

Elutasította a Nyíregyházi Törvényszék az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) által a helyi görög katolikus általános iskolával kapcsolatban benyújtott, ideiglenes intézkedést kérelmező indítványt, így a Hajdúdorogi Egyházmegye - korábbi terveinek megfelelően - elindíthatja az új elsős osztályt szeptemberben - a döntésről pénteken tájékoztatták az érintettek az MTI-t.

A jogvédő szervezet azért hívta perbe a nyíregyházi önkormányzatot, valamint a Hajdúdorogi Egyházmegyét, mert álláspontja szerint az iskolát az önkormányzattól tavaly átvevő egyházmegye a romák lakta Huszár-telepen lévő Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskolában szegregált oktatást folytat, és a jelenleg 17 roma gyermeket oktató iskola akadályozza a telepen élők integrációját, illetve társadalomba való beilleszkedését.
A folyamatban lévő perben a CFCF azt kérte a bíróságtól, hogy bár az iskolai elkülönítés megszüntetésére irányuló per még nem zárult le, ideiglenes intézkedés keretében rendelje el, hogy a 2012/13-as tanévben ne vehessenek fel újabb gyerekeket az intézménybe.
A csütörtöki, maratoni hosszúságú tárgyaláson meghozott döntéssel "jó időre eltávoztak a felhők a görög katolikus egyházunk legfiatalabb iskolája felől" - írta az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében az egyházmegye.
Mint fogalmaztak, "az alapítvány a telepi iskola bezárására irányuló kitartó szándéka - legalábbis jó időre - kudarcot vallott." A pedagógusok, a szülők és a gyermekek is megnyugodhatnak, az egyház folytathatja azt az értékes munkát, amelyet tavaly elkezdett, és amely remélhetően "további szép gyümölcsöket fog teremni" - tették hozzá.
Mohácsi Erzsébet, az alapítvány elnöke a bírósági döntésre reagálva az MTI-nek pénteken elmondta: az ideiglenes intézkedés elrendelését a szervezet jelen ügyben kérelmezte először azzal a céllal, hogy a jogerős ítélet megszületéséig is lehessen korlátozó intézkedést hozni, vagyis addig ne kerüljön be új gyerek az iskolába.
"Ez egy kísérlet volt, ami nem sikerült" - fogalmazott az elnök, hozzátéve, a szervezet abban bízik, hogy a jogerős ítélet kihirdetése után a mostani állapot meg fog szűnni a Huszár-telepi iskolában.
A döntés megfellebbezésére az írásbeli határozat kézhezvételét követően 15 napja van az alapítványnak. Mohácsi Erzsébet az MTI kérdésére elmondta, hogy a CFCF még nem döntött a fellebbezés megtételéről.
A per következő tárgyalási napján, október 4-én a beidézett tanúkat hallgatja meg a Nyíregyházi Törvényszék.

Címkék: Oktatás-egyház

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.