Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Április 23. 15:00, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Növelheti a halfogyasztást egy magyar részvétellel kifejlesztett tenyésztési rendszer

Növelheti a halfogyasztást egy magyar részvétellel kifejlesztett tenyésztési rendszer

Növelheti a halfogyasztást a Silgen haltenyésztési rendszer, amit magyar vezetéssel dolgozott ki egy európai konzorcium - közölték a projekt felelősei a Kseris Tudástranszfer Nonprofit Kft. pénteken Budapesten.

A több mint 2,5 millió eurós (csaknem 1 milliárd forint) összköltségből majdnem 2 millió euró volt az uniós támogatás. A Nagy teljesítményű szabványosított rendszer - Prémium édesvízi halak tömegtermelése című projektben a technológia forgalmazásáért felelős Kseris Kft.-n kívül az Aranyponty Halászati Zrt., Ausztriából a Garant Tiernahrung GmbH, Németországból a Ahrenhorster Edelfisch GmbH, Szlovéniából pedig a G2O Storitve DOO vett részt. A projekt április végén zárul, a technológiát licencszerződésekkel vehetnék át más országok haltermelői - mondta Bulkai András, a Kseris technológiai vezetője.

Az új technológia minden földrajzi és éghajlati adottság mellett működtethető, termelékenysége kétszeresen haladja meg a hagyományos módszerekét. Szabványosítását Magyarországon, Szlovéniában, Ausztriában és Németországban kísérletezték ki. A halgazdaságok számára a hatékony, kiszámítható termelés és a jobb jövedelmezőség miatt lehet jó megoldás a SilGen alkalmazása - tették hozzá.

A Silgen haltenyésztési rendszer létrehozásával együtt ugyanilyen néven harcsafilét is forgalomba hoznak az év végéig. A piaci sikerben azért is bíznak, mert a technológia egyenletes minőséget és állandó ellátást tesz lehetővé versenyképes áron.

Címkék: hal, halfogyasztás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.