Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Január 27. 07:51, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nőtt a befektetési célú lakásvásárlások száma

Nőtt a befektetési célú lakásvásárlások száma

Tavaly a szeptember és december közti időszakban megugrott a befektetési céllal vásárlók aránya és a trend 2012 januárjában is folytatódik.

A Duna House elemzése szerint a végtörlesztés hatására csökkenő lakásárak és a bizonytalan gazdasági környezet sok befektetési célú vásárlót vonzott az ingatlanpiacra, így arányuk a múlt hónapban már elérte a 24 százalékot, januárban pedig eddig a 31 százalékot az összes vevő közül.

A vevők valamivel több, mint fele budapesti lakást vásárolt, a Duna House ezeket vizsgálta. Természetesen a fővárosi kerületek között is kialakult egy népszerűségi rangsor a befektetők körében, melyet a 7. kerület vezet. Az összes ilyen céllal elkelt budapesti lakás közül ez 13 százalékot tesz ki.Az 5 legnépszerűbb kerület listáján a második a 14. kerület, ezt követ a 11. a 13. és a 9. kerületek. (Ez utóbbi nagyon magas átlagértéket mutat, ennek az oka, hogy a megvett lakások fele 2000 után épült új, vagy újszerű ingatlan.) A budapesti befektetői vásárlások átlagára egyébként 13,3 millió, méretét tekintve pedig 50 négyzetméteres. Legintenzívebben, vagyis a vevők harmadában a harmincasok vásárolnak ilyen céllal, átlagban valamivel 10 millió fölött. A legdrágább átlagárban, 12 millió körül az 50-esek vesznek.

Vagyis a vállalkozói kör teszi ki a legnagyobb részt, ráadásul 210 ezer Ft-os átlag négyzetméter árral. Őket csak a felső vezetők előzik meg, akik a legnagyobb és legdrágább lakásokat veszik befektetésre, itt az átlag négyzetméter ár már 286 ezer Ft. A vevők közel harmada tehát befektetésre vásárol és láthatóan nem klasszikus „befektető”, hanem a lakosság különböző korú és státuszú szereplői, akik meglátták az ingatlanpiacban rejlő pillanatnyi lehetőségeket. Az ingatlan bérbeadása állapottól és helytől függő, de 7,5-10 százalék közötti hozamra képes, ami felülír minden banki befektetést. Ezen felül jó inflációkerülő megoldás és az árak is emelkedni fognak, igaz nehéz megjósolni, hogy ez mikor következik be. A végtörlesztés végével így nem áll meg újra az ingatlanpiac, feltehetően még pár hétig intenzíven pörög, így aki eladáson gondolkodott a közeljövőben, annak lehet, hogy érdemes előrehozni a szándékát, hiszen ebben a rövid intervallumban könnyebben vevőre találhat.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni