Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. Április 03. 05:56, vasárnap | Helyi
Forrás: Legendavadász

Noé Bárkája 1. rész

Noé Bárkája 1. rész

NOÉ BÁRKÁJA LEGENDA VAGY VALÓSÁG?? VALÓBAN LÉTEZETT ?? Csak legenda?? Van bizonyíték a létezésére??
Megtalálták a Bárkát?? Ilyen és Ehhez hasonló kérdésekre a válaszokat talán megtalálják most induló 6 részes sorozatunkban, me

Mindössze egyetlen konkrét utalás létezik a Bibliában arra, hol is kell keresnünk Noé oly régen elveszett bárkáját: „A bárka pedig a hetedik hónap, tizenhetedik napján megfeneklett az Ararát hegységben.” Ki ne hallott volna erről a közkedvelt legendáról, mely még a Bibliában is helyet kapott. Valószínűleg többen vannak azok, akik tudják miről beszélek, mint akik nem hiszen így vagy úgy, de hozzátartozik a történet ismerete az alapműveltséghez. De valóban csak mese? Vagy talán tényleg létezett Noé, és legendás bárkája? Ha igen hol vannak ennek bizonyítékai? A válasz sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk, még nagyon messzemenő teóriagyártásba sem kell átcsapnunk. Elég, ha ellátogatunk az Ararát hegységbe.

Hol van az Ararát? Mi az egyáltalán? Az Ararát név, ellentétben sokak hiedelmével, nem egy konkrét hegyet takar (na jó, Ararátnak hívják a hegység legmagasabb pontját is), hanem hegységet, hegyvonulatot, egy nagyobb terület gyűjtőneve. A lokáció (területi elhelyezkedés) igen érdekes, magában foglal több különálló részt is, így például Kelet-Törökországot, Nyugat-Iránt, és Nyugat-Oroszország déli csücskét. Az Ararát név héberül az eredeti Bibliában „Urartu” egy megfelelője, mely egy Kelet-Nyugat Ázsiai területre asszociál, ezért sokan úgy hiszik nem az Araráton kellene keresni a bárkát, ez azonban téves feltételezés. Az Urartu név pontosan azt a területet fedte le a régmúltban, ahol az Ararát is elhelyezkedik jelenleg. A hegység legmagasabb pontja, melyet valóban Ararátnak becéznek, 5137 méter magasságban található, azonban nem volt mindig ekkora. A múltban lezajló rendszeres vulkanikus aktivitások következtében a sorozatos lávafolyamok segítségével érte el mai méreteit. Többen azt állították a környéken élők közül, hogy látták a bárkát. „Úgy beszélik, megtalálták a hajót, egy része megtalálható az Araráttól délre. Ezek az emberek szurok (bitumen) darabkákat hoztak a felszínre a hajóból, melyeket később műtárgyakként, értéktárgyakként adtak el egy kis faluban.” A dolog itt kezd érdekessé válni.

Az 1960-ban tervezett, és véghezvitt expedíció során megtalálni vélték a legendás hajóroncsot. Egy bárkához kísértetiesen hasonlító formációt találtak 29 kilométerrel délre az Ararát legmagasabb pontjától, az Ararát hegységben, egészen pontosan 1988 méter magasságban. A területi ásatást Ron Wyatt felügyelte, ő, és emberi fedezték fel a maradványokat, melyet nagyrészt már betakart a hegykéreg és a bazalt. Ahogy a képeken is látszik, csak a hajó teteje látszott ki a földből, tetemes része már alatta volt. Hosszú évszázadok eróziója takarta szép lassan be a szenzációs leletet, ezért nem vette észre senki. A fölfedezés újjá élesztette az Ararát teóriát. Lehetséges lenne, hogy valóban az akkori hegységben feneklett meg a bárka? A válasz igen. Az egész terület sokkal alacsonyabban feküdt akkor ott, egészen más elrendezésben, talán csak foltokban hasonlított mai arculatához. De akkor miért nem az Ararát tetején található ez a lelet? Erre többféle magyarázat létezik, vannak, akik szerint tévesen hiszi azt a közvélemény, hogy a tetőn kötött ki Noé, ehelyett az ominózus helyet inkább a hegység déli részére teszik. Olyan teória is létezik, miszerint a tetőn megfeneklett bárkát a sorozatos lávafolyamok sodorták le jelenlegi helyére. Ez utóbbira bizonyítékok is vannak, melyet az alábbi kép szemléltet. A nyilakkal jelölt rész a lávafolyam irányát mutatja, a kép körülbelül 3 kilométernyi (2 mérföld) területet fog közre. Jól látható, ahogyan a völgyekben lesodródó lávafolyam egészen az aktuális ásatási területig sodorta a csaknem 2 futballpálya nagyságú hajót, majd itt lassan tovább rakódtak rá az üledékek, és a meghűlt rétegek. Ezt geológiai vizsgálatok igazolják.

No de kanyarodjunk vissza a bárkához! A bárkát, illetve annak maradványait 1959-ben, az expedíció előtt egy évvel vette észre egy török kapitány, Ilhan Durupinar szatellit képeken. A képeket az amerikaiak is megvizsgálták, mint például a híres fotóelemző és fotó geometrikus, Dr. Arthur J. Brandenberger. Brandenberger egyszer azt mondta: „Semmi kétségem afelől, hogy a képen látható objektum egy hajó. Életem egész karriere során nem láttam ehhez hasonlót egy sztereo fotón!” Az expedíció későbbi támogatói között fontos szerepet játszottak az amerikaiak, néhány kiemelkedő emberrel, mint Rene Noorbergen, a későbbi „The Ark File” című könyv írója,Brandenberger, és George Vandeman evangelikus lelkész. A helyszínre ellátogatva meglepő módon nem végeztek semmiféle tudományos kutatást, némi fúrás, és dinamitrobbantás után az egész bárkát egy régi geológiai képződmények nyilvánították, tévesen.

Évekkel később került újra a képbe Mr. Wyatt, és csapata....

Hamarosan Folytatjuk......

Noé bárkája: Igaz a legenda? - ELEMZÉS

2009.09.05. 10:06|Szerző: Milupapa

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.