Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Március 08. 07:40, péntek | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Nincs utánpótlás gyermekorvosi praxisoknál, sok megszűnik

Nincs utánpótlás gyermekorvosi praxisoknál, sok megszűnik

A házi gyermekorvosi praxisok megszűnésétől tart a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnöke, aki szerint az egész alapellátás legnagyobb problémája az elöregedés és az utánpótlás hiánya.

Póta György egy csütörtöki háttérbeszélgetésen elmondta, a házi gyermekorvosok fele hatvanévesnél idősebb, húsz százaléka pedig már a hetvenes éveiben jár, így várhatóan sok orvos fog kiesni a rendszerből, és őket lehetetlenség lesz pótolni rövid időn belül.

Hozzátette: tavaly mind a negyven hely betelt a házi gyermekorvosi rezidensképzésre, de semmi garancia nincs arra, hogy ők valóban ezen a szakterületen fognak elhelyezkedni.

Ma 1400 házi gyermekorvosi praxis működik Magyarországon, az elmúlt négy-öt évben 120 ilyen praxis szűnt meg - mondta Póta György. Hozzátette: nagyban segítené a praxisok működését a finanszírozás növelése. Ha működőképes praxisokat látnak maguk előtt a fiatalok, akkor ez a szolgáltatás fennmarad, ellenkező esetben még több praxis szűnhet meg.

Póta György szerint a finanszírozás pozitívan változott az elmúlt öt évben, de a házi gyermekorvosoknál minimum havi félmillió forintos emelésre volna szükség. Ma egy átlagos praxis finanszírozása havi 1,5 millió forint, ebből azonban az orvos fizeti az adókat, a rendelő rezsiköltségét és az asszisztencia bérét is, így nettó 300-400 ezer forintnál magasabb fizetést nem tud kigazdálkodni magának - hívta fel a figyelmet.

A HGYE elnöke szerint a jövő a praxisközösségeké, de ennek alapfeltétele a finanszírozási és jogi háttér megléte. Példaként elmondta, még mindig nem tisztázott, hogy egy házi gyermekorvos miként használhatja egyéb szakvizsgáját, és azért a munkáért mennyi plusz forrást kaphat.

Szembe kell nézni azzal, hogy bár a kormányzati kommunikációban kiemelt szerepet kapott az alapellátás megerősítése, ennek nincs érdemi jele a házi gyermekorvosi rendszerben - jelentette ki.

Az iskolai hiányzások igazolása indokolatlan terhet ró a gyermekorvosokra, ezért az egyesületnek továbbra is az a véleménye, hogy változtatni kell ezen a rendszeren. Azt szorgalmazzák, hogy a szülő több napot igazolhasson a jelenleg megszokott háromnál - mondta. Megjegyezte: nincs jogszabályba foglalva, hogy hány napot igazolhat a szülő, azt az iskolák (és óvodák) a házirendjükben szabályozzák.

Póta György úgy véli, a szülők a legtöbb esetben meg tudják ítélni, hogy mikor kell otthon maradnia a gyereknek. A szülő önrendelkezését szeretnék "kiterjeszteni" azzal, hogy egy enyhébb, orvosi vizsgálatot, gyógyszerfelírást nem igénylő betegség vagy egyéb hiányzás esetén ne kelljen orvosi igazolást vinni az oktatási intézménybe - tette hozzá. Vannak olyan oktatási intézmények, amelyek már változtattak ezen - emelte ki -, egy pomázi és egy tiszaújvárosi iskolában félévente öt nap hiányzást igazolhat a szülő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.