Városlista
2024. július 18, csütörtök - Frigyes

Hírek

2015. Október 07. 10:05, szerda | Belföld
Forrás: MTI

NGM: továbbra is lendületben a magyar ipar

NGM: továbbra is lendületben a magyar ipar

Továbbra is lendületben van a magyar ipar, elsősorban a feldolgozóipari ágazatok szerepeltek jól augusztusban

- mondta Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) belgazdaságért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán szerdán. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett első becslése szerint az ipari termelés volumene 6,2 százalékkal haladta meg augusztusban az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal.

Lenner Áron Márk kiemelte: az év további részében is hasonlóan jó ipari teljesítményt vár a kormány.

A kormánynak stratégiai célja, hogy az ipar minél nagyobb arányban vegyen részt a nemzeti össztermék előállításában, vagyis az ipar részaránya 2020-ra elérje a 30 százalékot - fejtette ki. Jelenleg 23-24 százalékon áll ez az arány, és a 30 százalékos magyar cél ambiciózus, hiszen európai uniós szinten 2020-ig a 20 százalékra történő növelést irányoztak elő.

Lenner Áron Márk szerint reális a magyar célkitűzés, teljesítéséhez kiszámítható gazdasági környezet, illetve a magyar vállalkozók és magyar emberek kitartó munkája szükséges. Hozzátette: az európai uniós forrásokat is bölcsen kell felhasználni, ezért ezek 60 százalékát közvetlenül gazdaságfejlesztésre, ezen belül is az ipar és a feldolgozóipar bővítésére szeretné fordítani a kormány.

A helyettes államtitkár szerint a magyar kis- és közepes vállalkozások számára jó lehetőséget biztosítanak az új uniós ciklusban kiírt pályázatok: elsősorban a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) forrásai segíthetnek beruházásaik megvalósításában, az exportképes termékek előállításában.

Lenner Áron Márk elmondta: a magyar ipar önmagában "jól van", fejlődő pályára állt, és a belső környezet is támogató, ugyanakkor a globális folyamatok visszafoghatják a termelést. Mint kifejtette, negatív kockázatot hordoz és a magyar ipar exportrendeléseit érintheti a német ipari termelés, a német gazdaság változása, valamint a kínai gazdasági növekedés lassulása.

A migrációs válsággal kapcsolatban elmondta: a magyar ipari termelés szempontjából nagyon fontos a határok átjárhatósága, mivel a magyar ipar szerves része az európainak, naponta sok ezer kamion szállítja oda-vissza az árukat, a határidőket be kell tartani. Ha azonban ezt határzárak vagy egyéb rendkívüli helyzetek akadályozzák, az súlyos zavarokat okozhat az ellátási láncokban - mondta Lenner Áron Márk.

Címkék: gazdaság, ipar, magyar

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 18. 07:51, csütörtök | Belföld

Másodfokú hőségriasztás lép életbe péntektől vasárnapig

Meghosszabbítja, de harmadfokról másodfokra módosítja a hőségriasztást az ország egész területén az országos tisztifőorvos péntektől vasárnap éjfélig

2024. Július 18. 07:48, csütörtök | Belföld

Bemutatták a Ganz elektromos midibuszát

Bemutatták szerdán Budapesten a cseh-magyar koprodukcióban készült GANZ-SOR EBN8 nevű elektromos midibusz prototípusát - közölte a magyar gyártó az MTI-vel.

2024. Július 17. 08:00, szerda | Belföld

Maruzsa Zoltán: a tanévkezdésre minden iskolában ott lesznek a tankönyvek

A megrendelt tankönyvek gyártása a napokban fejeződik be a debreceni Alföldi Nyomdában, a tanévkezdésre minden iskolában ott lesznek a tankönyvek - közölte a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára sajtótájékoztatón kedden.