Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2020. Március 12. 16:00, csütörtök | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Németországon át érkezhetett Olaszországba a koronavírus, hamarabb is fertőzhetett

Németországon át érkezhetett Olaszországba a koronavírus, hamarabb is fertőzhetett

Egy milánói kutatócsoport eredményei szerint nem közvetlenül Kínából, hanem Németországból érkezhetett az új típusú koronavírus Olaszországba.

A tudósok azóta kutatnak az úgynevezett zéró páciens után, hogy február 21-én kiderült, Lombardia tartományt elérte a fertőzés.

A milánói kutatócsoport kiterjedt elemzés után sem azonosította még a legsúlyosabb európai járványkitörés kiinduló pontját jelentő embert, azonban az olaszországi vírus géntérképének a mását megtalálták egy januári németországi esetnél.

"A családfa gyökeréhez legközelebbi génszekvencia, amely valószínűleg megelőzi a többit, olyan embertől származik, aki Münchenben, minden bizonnyal január 19. és 22. között fertőződhetett meg" - mondta el a Reutersnak Massimo Galli, a milánói Sacco kórház fertőző osztályának és a Milánói Egyetem kutatócsoportjának vezetője.

Hozzátette, hogy az - egyelőre azonosítatlan - német beteg akkor fertőződhetett meg, amikor egy Sanghajból érkezett emberrel került kapcsolatba.

Elemzésük azt mutatja, hogy az olaszországi járvány január 25. és 26. között kezdődhetett, jóval azelőtt, hogy az első pácienst hivatalosan diagnosztizálták volna a lombardiai Lodi megye Codogno városában.

"El tudjuk képzelni, hogy az az ember, aki Münchenben került kapcsolatba a vírussal, Olaszországba, majd az országon belül arra a területre érkezett, ahol a vírus elsőként terjedni kezdett, és eközben nem mutatta a betegség tüneteit" - magyarázta Galli.

Kína után Olaszországot sújtja leginkább az új típusú koronavírus okozta járvány, a halálos áldozatok száma 827-re emelkedett a polgári védelmi hatóság szerda esti tájékoztatója szerint, eközben a diagnosztizált fertőzöttek száma 12 462-re nőtt.

Az orvosok eleinte úgy vélték, a Mattia keresztnevű, 38 éves codognói pácienst egy kollégája fertőzte meg, aki nem sokkal korábban tért haza kínai üzleti útjáról. Annak a férfinak azonban negatívak lettek a tesztjei, ami azt jelentette, hogy folytatni kellett a fertőzés kiindulópontja utáni keresést.

Az olasz kormány január végén leállította a Kínából érkező és oda induló repülőjáratokat, miután két kínai turistáról olaszországi útjuk idején bebizonyosodott, hogy koronavírus-fertőzésük van. Akkor azt remélték, a járatok törlése megállítja a betegség terjedését.

"Valószínű azonban, hogy a fertőzések már a szigorítások bevezetése előtt elkezdődtek" - mondta Galli.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.