Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2015. November 19. 07:39, csütörtök | Külföld
Forrás: Bálint Marcell, az MTI tudósítója jelenti:

Német belügyminiszter: az Iszlám Állam további támadásokat hajthat végre Európában

Német belügyminiszter: az Iszlám Állam további támadásokat hajthat végre Európában

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet Párizs után Európában máshol is elkövethet összehangolt és jól képzett terroristák által kivitelezett merényleteket - figyelmeztetett szerdán a német belügyminiszter.

Thomas de Maiziere Mainzban a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) nemzetközi terrorizmussal foglalkozó konferenciáján elmondott beszédében kiemelte, hogy a terrorfenyegetettség "Európában és Németországban is komoly, méghozzá nagyon komoly".

A célpontokat és a merényletek kivitelezését tekintve megállapítható, hogy az iszlamista terrorizmus átalakulóban van. Ezt jelzik a párizsi támadások is, amelyek magas fokú szervezettségről és az elkövetők alapos képzettségéről tanúskodnak.

Az eddigi adatok alapján a párizsi merényletek "az IÁ első összehangolt európai támadássorozatának az eredményét vagy annak egy részét" jelentik - mondta a belügyminiszter.

A BKA elnöke, Holger Münch azt mondta, hogy a fenyegetettség ugyan jelentős és más nyugati államok mellett Németország is az iszlamista terror célkeresztjében van, de hatóságoknak pillanatnyilag nincs tudomásuk tervezett németországi merényletről.

Ugyanakkor a harc az iszlamista terrorizmus ellen várhatóan hosszú lesz. "Nem sprintelésre, hanem hosszútávfutásra készülünk" - mondta a BKA elnöke.

A 129 halálos áldozatot követelő párizsi merényletek azt jelentik, hogy az iszlamista terror Európában szintet lépett, korábban nem ismert minőségét ért el. A célpontok és az alkalmazott módszerek arra utalnak, hogy hosszú, alapos előkészítés, magas szintű konspiráció előzte meg a támadásokat - fejtette ki Holger Münch.

A legszélesebb nyomozati jogkörrel rendelkező német rendőrségi szerv vezetője óvott a terrorizmus és a menekültválság ügyének összekeverésétől. Mint mondta, már 120-nál is több "tipp" érkezett menekültektől és külföldi partnerszervezetektől arról, hogy az IÁ vagy más terrorszervezetek emberei szivároghatnak be Németországba a menekülthullámmal, de eddig a feltárt adatok egy esetben sem támasztották alá a feltételezéseket.

Az ellentétes irányú mozgásról, a Németországból Szíriába vagy Irakba utazó úgynevezett terrorturistákról - valamely terrorszervezethez csatlakozó németországi radikális iszlamistákról - elmondta, hogy 750 ilyen emberről tudnak, és közülük nagyjából 250-en már visszatértek.

A terrorturisták többnyire a radikális iszlamizmus legerősebb németországi irányzata, a szalafizmus hívei közül kerülnek ki. A szalafisták igyekeznek megkörnyékezni menedékkérőket, eddig 60 ilyen esetet jelentettek menedékkérőket befogadó állomásokról, szállásokról - mondta Holger Münch.

A kedd este Hannoverben terrorveszély miatt elmaradt Németország-Hollandia barátságos válogatott labdarúgó-mérkőzésre utalva elmondta, hogy terrortámadások után, illetve nagyszabású tömegrendezvények előtt jelentősen emelkedik a hatóságokhoz érkező bejelentések, tippek száma, és ilyenkor nagyon nehéz elválasztani "az ocsút a búzától".

A hannoveri mérkőzés előtt azonban a hatóságok olyan értesülést kaptak egy tervezett merényletről, amelyet komolyan kellett venni - tette hozzá a BKA elnöke.

Kedden késő este Thomas de Maiziere Hannoverben sajtótájékoztatót tartott az alsó-szászországi tartományi belügyminiszterrel és a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) ügyvezető elnökével, de szinte semmit nem árult el arról, hogy miért nem lehetett megrendezni a mérkőzést. Azt mondta, hogy az ügy hátterének megvilágítása "elbizonytalanítaná a lakosságot" és megnehezítené a hatóságok munkáját.

A szövetségi belügyminiszter szerdán sok bírálatot kapott ezért a nyilatkozatáért, a kritika szerint éppen a titkolózással okozott bizonytalanságot, félelmet a lakosságban.

"Meglehet, hogy így van" - reagált Thomas de Maiziere a bírálatokra egy szerda este sugárzott televíziós interjúban. A lakosság azonban a részletek ismerete nélkül is tudja, hogy egy válogatott mérkőzést csak nyomós okok miatt halasztanak el, a döntés alapját képező értesülés forrásának felfedése pedig nemzetbiztonsági érdekeket sértett volna - mondta a belügyminiszter. Annyit azonban elárult, hogy egy külföldi partnerszervezettől kapott információ alapján döntöttek az ügyben, és az értesülés a mérkőzéssel összefüggésben tervezett merényletre vonatkozott.

A belügyminiszter a ZDF országos közszolgálati televízióban sugárzott interjúban egyebek között elmondta, nem lehet tudni, hogy a magas szintű terrorfenyegetettség időszaka Németországban évekig tart-e vagy hónapokig, de az biztos, hogy nem csupán néhány hétig.

Thomas de Maiziere korábban többször kifejtett nézeteit megismételve hangsúlyozta, hogy nem szabad összemosni a menekültválság és az iszlamista terrorizmus ügyét. A menekültválság kezeléséről bizonyos határok között, az emberi méltóság tiszteletben tartása mellett lehet akár nagyon hevesen is vitatkozni, de a terror elleni harcban nemzeti egységre van szükség - mondta a konzervatív CDU politikusa.

Megerősítette, hogy eddig nem találtak arra utaló jeleket vagy bizonyítékokat, hogy terroristák szivárognak be a menekülthullámmal, és minden erre vonatkozó értesülésnek, információnak a legnagyobb alapossággal utánajárnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.