Városlista
2021. október 23, szombat - Gyöngyi

Hírek

2012. Február 11. 08:13, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Nem lesz könnyű a hétvége

Nem lesz könnyű a hétvége

A hétvégén elsősorban a déli megyékben lehet számítani jelentősebb mennyiségű havazásra, de ettől eltekintve nem várható változás az időjárásban, továbbra is marad a hideg tél, erős fagyokkal.

Közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa pénteken az MTI-vel.

Gaál Áron elmondta, hogy a déli, délnyugati határvidéken nagyjából 10 centiméter, majd vasárnap újabb 5-8 centiméternyi friss hó hullhat. Az északi területeken csak kisebb hószállingózás valószínű, 1-2 centiméter hó eshet. A fővárosban sem várható jelentős mennyiségű hó.

Szombatra virradóra a vastagabb hóval borított helyeken mínusz 20, de máshol is mínusz 12, mínusz 17 Celsius-fok várható. Napközben mínusz 3, mínusz 10 fok lehet. Vasárnap a legalacsonyabb értékek mínusz 10, mínusz 17 fok körül alakulnak, délután 0, mínusz 8 fok valószínű.

Kevés napsütés

A jövő héten átmenetileg kevesebb helyen lehet csak számítani kisebb mennyiségű havazásra, de borult lesz az ég, kevés napsütés várható. A jövő héten is erős éjszakai fagyokra kell készülni, de a sok felhő miatt némileg enyhébb lesz az idő, éjszaka mínusz 10 fok körül, nappal 0, mínusz 7 Celsius-fok körül alakul a hőmérséklet – mondta a meteorológus.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapjának információi szerint szombatra Komárom-Esztergom és Veszprém megye kivételével az ország valamennyi megyéjében citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést rendeltek el az extrém hideg, illetve hófúvás miatt. A február eleje óta tartó rendkívüli hidegben folyamatosan emelkedik a kihűlés okozta halálesetek száma.

Debrecen-Nagymacs közelében egy tanyánál találtak egy 55 éves férfira, akinek a halálát kihűlés okozta. A Győr-Moson-Sopron megyei Bezenyén egy 75 éves asszonyhoz 47 éves fia hívott segítséget, akiről később kiderült, hogy anyja 51 éves vejével rendszeresen italozott, a lakásba pedig nem fűtöttek be. A kihűlt asszonyt a mentők a mosonmagyaróvári kórházba szállították, ám az életét már nem sikerült megmenteni. A nő fia és veje ellen halált okozó segítségnyújtás elmulasztása miatt indult eljárás.

Szolnok megyében egy hajléktalan férfi volt az idei tél harmadik áldozata. A Jász-Nagykun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elmondta: az 55 éves férfi holttestére kilenc óra körül egy kutyát sétáltató környékbeli lakó figyelt fel Szolnok belvárosában, a Zagyván átívelő gyaloghíd alatt. A Jász-Nagykun-Szolnok megyében kihűlés miatt elhunytak mindegyike férfi, az elmúlt másfél hétben érte őket a halál.

A Zala megyei Pákán, fűtetlen házából csak úgy tudtak kimenteni egy lázas beteget a rendőrök, hogy felfeszítették az ágyban fekvő férfi házának ajtaját. A beteget a Zala Megyei Kórház sürgősségi osztályára szállították.

Mínusz 20 fokban, 40 centis hóban gyalogolt az a négy algériai állampolgár, akit péntekre virradó éjszaka fogtak el a kiszombori határrendészek; a járőrök az átfagyott határsértőknek takarókat és forró teát adtak, de ketten fagyási sérüléseket szenvedtek, őket a mentők a makói kórházba szállították. Az algériai állampolgárok ügyében idegenrendészeti eljárás indult.

Megtelt a menhely

Megtelt a szekszárdi Állat- és Természetvédő Alapítvány kutyamenhelye, ahová a rendkívüli hidegben a szokásosnál több gazdátlan állatot vittek be. A kétszáz férőhelyes menhelyen most 196 állatot gondoznak – mondta Fiáth Szilvia, az alapítvány elnöke az MTI-nek. Az elmúlt egy hónapban 30-40 kutya érkezett, aminek egyik oka a hetek óta tartó hideg. Ilyenkor sokkal több bejelentés érkezik a sorsukra hagyott állatokról, és lényegesen kevesebb kutyát fogadnak örökbe. Míg nyáron egy hétvégén 8-10 állatot is elvisznek új gazdáik, januárban jó, ha egyet-egyet. Az elmúlt hétvégén egy állatért sem jelentkeztek – mondta az alapítvány elnöke.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 22. 18:04, péntek | Belföld

Rátámadt a gyermekfelügyelőre a fiú, mert nem kapott cigit

Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és más bűncselekmény miatt vádat emelt egy fiatalkorú fiú ellen a Kecskeméti Járási Ügyészség.

2021. Október 22. 15:04, péntek | Belföld

Jó minőségű, de kevesebb szőlő termett a szekszárdi borvidéken

Jó minőségű, de a vártnál kevesebb szőlő termett a szekszárdi borvidék szekszárdi területein a nyári hőség és a kevés csapadék hatására.

2021. Október 22. 14:03, péntek | Belföld

Magyar filmek 1896-2021 címmel jelent meg filmtörténeti lexikon

A magyar filmkultúra 125 évének legfontosabb produkcióit ismerteti a Magyar filmek 1896-2021 című lexikon, amely a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) kiadásában jelent meg.

2021. Október 22. 12:01, péntek | Belföld

Az arckrémek után a hajápolókat ellenőrzik

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megbízásából ellenőrzik, hogy a samponok, balzsamok, hajregeneráló készítmények és hajfestékek csomagolásán joggal szerepelnek-e a natúr, bio vagy vegán megjelölések.