Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. Május 15. 07:06, hétfő | Külföld
Forrás: mti

Nem lenne meglepő, ha Angela Merkel fölényesen megnyerné negyedik ciklusát is

Nem lenne meglepő, ha Angela Merkel fölényesen megnyerné negyedik ciklusát is

A Nézőpont Csoport vezetője szerint nem lenne meglepő, ha Angela Merkel kancellár fölényesen megnyerné negyedik ciklusát is.

Mráz Ágoston Sámuel vasárnap este az M1 aktuális csatornán beszélt erről az Észak-Rajna-Vesztfáliában rendezett helyi törvényhozási választás előzetes eredményét kommentálva, amelyen vereséget szenvedett a Martin Schulz vezette Német Szociáldemokrata Párt (SPD).

A szakértő úgy vélte, a baloldal majdnem 15 százalékpontos veresége szimbolikus jelentőségű és előrevetíti a szeptemberi szövetségi választások kimenetelét is. Láthatóan tartalmatlan az a kezdeti reflektorfény, amelybe az Európai Parlament volt vezetőjét helyezték, a mostani már a harmadik veresége - mondta.

Mráz Ágoston Sámuel elmondta, Észak-Rajna-Vesztfália egy 70 éve alakult tartomány, azonosítani lehet a Ruhr-vidékkel, egy klasszikus ipari, bányász vidékkel. A tartomány a szociáldemokrácia megkérdőjelezhetetlen fellegvára volt - jegyezte meg.

Sokáig nem volt valószínű, hogy Angela Merkel pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) helyi vezetője győzhet, azonban a szociáldemokrata-zöld koalíció tevékenysége sok kifogást váltott ki, így az ellenük leadott protestszavazatok elegek voltak, hogy leváltsák a "vörös-zöld" koalíciót - magyarázta az elemző.

Véleménye szerint Németországban kritizálják ugyan Angela Merkel 2015-ös lépéseit, de a kialakult helyzetben alternatíva nélküli vezető, és becsülik a világpolitikában szerzett tapasztalatait az amerikai, orosz vagy a francia elnök irányában. A német választók nem a migrációs politikája miatt szavaznak Angela Merkelre, hanem annak ellenére - fogalmazott az elemző.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése