Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Március 02. 11:37, péntek | Belföld
Forrás: mti

Negyven vádlottja van egy milliárdos költségvetési csalásnak

Negyven vádlottja van egy milliárdos költségvetési csalásnak

Egy bűnszervezet tagjai, valamint személy- és vagyonvédelemmel foglalkozó cégek vezetői és strómanok, összesen negyven ember ellen emelt vádat milliárdos költségvetési csalás miatt

- tájékoztatta a Fővárosi Főügyészség pénteken az MTI-t. A közlemény szerint egy öttagú bűnszervezet 2013-tól olyan munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó céghálózatot hozott létre, amelyben a cégek élére strómanokat állítottak, akik csupán papíron vezették a vállalatokat.

A munkavállalókat papíron a bűnszervezethez tartozó cégekhez jelentették be úgy, hogy a valóságban az adóelkerülő gazdasági társaságok foglalkoztatták őket. Ezután a - jellemzően vagyonvédelemmel foglalkozó - cégek a bűnszervezethez tartozó vállalatokkal különböző munkák teljesítésére színlelt szerződéseket kötöttek, így színleg saját munkavállalóikat vették kölcsönbe.

A dolgozók után a járulékokat sem az őket tényleges foglalkoztató adókerülő cég, sem a papírok szerinti munkáltató cég nem fizette meg. Emellett az adókerülő cégek az általuk befogadott fiktív számlák révén az adófizetési kötelezettségeiket is csökkenteni tudták.

A lebukás elkerülése érdekében a bűnszervezet a cégpiramis alján lévő munkaerő-kölcsönző társaságokat rendszeres időközönként lecserélte - tették hozzá.

A vádlottak a közterhek meg nem fizetésével, valamint a fizetendő áfa jogosulatlan csökkentésével 2013 januárjától 2015 júniusáig csaknem 3 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek.

A bűnszervezet által létrehozott "adóelkerülő szolgáltatást" igénybe vevő 19 gazdasági társaság vezetői a jogtalan haszon bizonyos százalékát a bűnszervezet vezetőinek juttatták.

Az ügyészség negyven ember ellen nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre - részben bűnszervezetben elkövetett - különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.