Városlista
2023. június 2, péntek - Anita, Kármen

Hírek

2017. Július 27. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: mti

Négy német nőt fogtak el az Iszlám Állam felszabadított területén Moszulban

Négy német nőt fogtak el az Iszlám Állam felszabadított területén Moszulban

Négy német nőt fogtak el az iraki hatóságok az Iszlám Állam nevű terrorszervezet uralma alól felszabadított Moszulban - erősítette meg szerdán a német külügyminisztérium a fiatal nőkről szóló sajtóértesüléseket.

A négy német állampolgárt Bagdadban tartják őrizetben. Kettővel a bagdadi német nagykövetség képviselői kapcsolatban állnak, ők a "körülményekhez képest jól vannak" - mondta el a berlini kormányszóvivői tájékoztatón Martin Schäfer külügyi szóvivő.

Azt egyelőre nem tudni, hogy miként alakulhat a sorsuk, mert az iraki hatóságok még nem közölték, hogy mivel gyanúsítják őket, és miként kívánnak élni azzal a teljesen legitim jogukkal, hogy felelősségre vonják őket.

Nem lehet teljesen kizárni, hogy végül halálbüntetésre ítélik őket, bár ez "felettébb valószínűtlen" - mondta Martin Schäfer.

A tárca hétfőn még két Moszulban elfogott német állampolgárságú fiatal nőről számolt be, szintén sajtóértesüléseket megerősítve. Megerősítették azt is, hogy egyikük a német sajtóban Linda W. néven azonosított 16 éves szászországi diáklány, aki tavaly szökött meg otthonából, és elfogása után azt mondta, már megbánta, hogy csatlakozott az Iszlám Államhoz és szeretne hazajutni.

Szerdai német lapértesülések szerint a szászországi tanuló mellett van egy marokkói születésű mannheimi nő, aki a lányával együtt volt Moszulban, valamint egy Csecsenföldön született fiatal nő, akinek legutóbb a szélsőséges iszlamizmus leginkább elterjedt németországi irányzata, a szalafizmus egyik központjaként számon tartott, észak-rajna-vesztfáliai Detmoldban volt a bejelentett lakóhelye.

A német hatóságok adatai alapján eddig mintegy 930 iszlamista utazott Németországból Szíriába vagy Irakba, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz vagy más dizshadista szervezethez. Nagyjából minden második rendelkezik német állampolgársággal, a nők aránya 20 százalék körül van. Mintegy 145-en meghaltak a szíriai vagy iraki harcokban. A terrorturistának is nevezett szélsőségesek körülbelül egyharmada térhetett vissza Németországba, legkevesebb 70-en harci tapasztalatokkal, fegyverhasználati tudással. Őket különösen veszélyesnek tartják.

Haider al-Abadi iraki kormányfő július 10-én jelentette be hivatalosan, hogy a kormányerők kilenchavi kemény harcokat követően visszafoglalták Moszul városát, az Iszlám Állam utolsó erődítményét Irakban. A nagyváros 2014 júniusa óta volt a dzsihadisták kezén, a visszafoglalásáért vívott harcokban több ezren veszítették életüket. A harcok kezdete óta több mint egymillió ember menekült el Moszulból és térségéből. A városban egész kerületek hevernek romokban.

Fotó: illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2023. Június 02. 07:43, péntek | Külföld

Belgorodi ukrán betörési kísérletek visszaveréséről számolt be az orosz védelmi tárca

Visszaverték az orosz katonai és határvédelmi egységek ukrán fegyveresek három arra irányuló kísérletét, hogy behatoljanak Belgorod megyébe, és ott terrortámadást hajtsanak végre a polgári lakosság ellen.

2023. Május 31. 06:00, szerda | Külföld

Putyin: Oroszország csapást mért az ukrán katonai hírszerzés főhadiszállására

Oroszország két-három napja csapást mért az ukrán katonai hírszerzés főhadiszállására - mondta el Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden a Rosszija 24 hírtelevízió adásában.