Városlista
2021. szeptember 19, vasárnap - Vilhelmina

Hírek

2021. Április 02. 12:01, péntek | Belföld
Forrás: mti - fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Morawiecki és Salvini is a hagyományos európai értékek reneszánsza mellett érvelt

Morawiecki és Salvini is a hagyományos európai értékek reneszánsza mellett érvelt

Európa újjászületése, a hagyományos európai értékek reneszánsza mellett érvelt Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök és Matteo Salvini, az olasz jobboldali kormánypárt, a Liga vezetője csütörtökön Budapesten,

miután megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével.

Mateusz Morawiecki a találkozó után tett sajtónyilatkozatában azt mondta, hisznek Európa, az Európai Unió jövőjében és abban, hogy tudnak közösen utat építeni Európának.

Az európai integráció tovább fejlődhet, de hogy a gyümölcsei egészségesek legyenek, nem szabad a gyökerekről sem elfelejtkezni. Vissza kell térni Európa keresztény gyökereihez - hangsúlyozta a lengyel politikus.

A tárgyaláson részt vett felek alapvető céljai között említette az euroatlanti együttműködés, illetve az európai integráció mélyítését úgy, hogy tiszteletben tartják a nemzeti szuverenitást, az egyén szabadságát, védik a hagyományos európai értékeket, a kereszténységet.

Mateusz Morawiecki azt mondta, úgy látják, "Európa teljesen szét van esve", különféle erők tépázzák.

Hozzátette: a brüsszeli európai elit úgy tekint az unióra, mint az elitcsoportok projektjére.

Mi az emberek széles spektrumát szeretnénk képviselni - fogalmazott.Közölte, abban szeretnének segíteni Európának, hogy megtalálja gyökereit, ugyanis vannak a kontinensen olyan erők, amelyek "szeretnék elrabolni Európát" és elvinni az ismeretlenbe.

Hangsúlyozta a szolidaritást és azt mondta, Európa nem lehet az erősek diktátuma, "Európa-közi szolidaritásra" van szükség.

A lengyel kormányfő úgy látta, az európai oltási program felgyorsítása a legjobb módja a koronavírus-járvány leküzdésének.

Matteo Salvini közölte, azon dolgoznak, hogy az európai népek kijussanak a második világháború utáni legsötétebb korszakukból egy olyan korszakba, amelyben a szabadság, a jogok, a család megint a központba kerülhetnek.

Szerinte amikor az EU az alapszerződésében megtagadta judeokeresztény gyökereit, óriási hibát követett el.

Hangsúlyozta, nem azt akarják, hogy Európa országai szembe kerüljenek egymással, hanem azt, hogy létrejöjjön egy közös európai erő, amely megvédi Európa határait.

Matteo Salvini véleménye szerint az európai politika nem lesz ugyanolyan a koronavírus-járvány után.

Hozzátette: az nem fog menni, hogy csak a baloldali kulturális egyesületek szabják meg a jövőt, a kultúra, a család, az egészség senkinek nem monopóliuma.

Alternatívát kell mutatnunk a baloldallal szemben, amely a gyökereinket vonja kétségbe - jelölte ki célként.

Elmondta, zsarolni nem fognak; a szabadságnak mindenhol jelen kell lennie, minden tagállam igényt tarthat a tiszteletre. Nem lehet olyan szervezet, amely megmondja, ki demokrata és ki nem - hangoztatta.

Úgy összegzett: szükség van egy olyan európai újjászületésre, amely véget vet a diktátumoknak, az elszigetelésnek, a nőket, a gyerekeket, a családokat, valamint a munkához való jogot és a szabadságot helyezi a középpontba.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 19. 18:02, vasárnap | Belföld

Fogva tartanak és le fogják vágni az ujjaim!

Az unokázós csalók ezzel csaltak ki pénzt és ékszereket egy idős asszonytól – most a budapesti rendőrök kezdeményezték letartóztatásukat.

2021. Szeptember 19. 16:51, vasárnap | Belföld

Elkezdődött a településfásítási program őszi ültetési időszaka

Elkezdődött a településfásítási program őszi ültetési szezonja, amelynek részeként 514 településen 14 ezer fát ültetnek

2021. Szeptember 19. 12:48, vasárnap | Belföld

Rekordot döntött az első házasoknak járó adókedvezmény

Soha nem vették még igénybe olyan sokan az Európai Unióban egyedülálló magyar adókedvezményt, amely az első házasoknak jár, mint ahányan tavaly.

2021. Szeptember 19. 07:00, vasárnap | Belföld

A whiskyre specializálódott

A dombóvári rendőrök rövid időn belül elfogták azt a helyi férfit, aki két egymás utáni napon is lopott alkoholt ugyanabból az üzletből.