Városlista
2021. június 17, csütörtök - Laura

Hírek

2021. Április 02. 12:01, péntek | Belföld
Forrás: mti - fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Morawiecki és Salvini is a hagyományos európai értékek reneszánsza mellett érvelt

Morawiecki és Salvini is a hagyományos európai értékek reneszánsza mellett érvelt

Európa újjászületése, a hagyományos európai értékek reneszánsza mellett érvelt Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök és Matteo Salvini, az olasz jobboldali kormánypárt, a Liga vezetője csütörtökön Budapesten,

miután megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével.

Mateusz Morawiecki a találkozó után tett sajtónyilatkozatában azt mondta, hisznek Európa, az Európai Unió jövőjében és abban, hogy tudnak közösen utat építeni Európának.

Az európai integráció tovább fejlődhet, de hogy a gyümölcsei egészségesek legyenek, nem szabad a gyökerekről sem elfelejtkezni. Vissza kell térni Európa keresztény gyökereihez - hangsúlyozta a lengyel politikus.

A tárgyaláson részt vett felek alapvető céljai között említette az euroatlanti együttműködés, illetve az európai integráció mélyítését úgy, hogy tiszteletben tartják a nemzeti szuverenitást, az egyén szabadságát, védik a hagyományos európai értékeket, a kereszténységet.

Mateusz Morawiecki azt mondta, úgy látják, "Európa teljesen szét van esve", különféle erők tépázzák.

Hozzátette: a brüsszeli európai elit úgy tekint az unióra, mint az elitcsoportok projektjére.

Mi az emberek széles spektrumát szeretnénk képviselni - fogalmazott.Közölte, abban szeretnének segíteni Európának, hogy megtalálja gyökereit, ugyanis vannak a kontinensen olyan erők, amelyek "szeretnék elrabolni Európát" és elvinni az ismeretlenbe.

Hangsúlyozta a szolidaritást és azt mondta, Európa nem lehet az erősek diktátuma, "Európa-közi szolidaritásra" van szükség.

A lengyel kormányfő úgy látta, az európai oltási program felgyorsítása a legjobb módja a koronavírus-járvány leküzdésének.

Matteo Salvini közölte, azon dolgoznak, hogy az európai népek kijussanak a második világháború utáni legsötétebb korszakukból egy olyan korszakba, amelyben a szabadság, a jogok, a család megint a központba kerülhetnek.

Szerinte amikor az EU az alapszerződésében megtagadta judeokeresztény gyökereit, óriási hibát követett el.

Hangsúlyozta, nem azt akarják, hogy Európa országai szembe kerüljenek egymással, hanem azt, hogy létrejöjjön egy közös európai erő, amely megvédi Európa határait.

Matteo Salvini véleménye szerint az európai politika nem lesz ugyanolyan a koronavírus-járvány után.

Hozzátette: az nem fog menni, hogy csak a baloldali kulturális egyesületek szabják meg a jövőt, a kultúra, a család, az egészség senkinek nem monopóliuma.

Alternatívát kell mutatnunk a baloldallal szemben, amely a gyökereinket vonja kétségbe - jelölte ki célként.

Elmondta, zsarolni nem fognak; a szabadságnak mindenhol jelen kell lennie, minden tagállam igényt tarthat a tiszteletre. Nem lehet olyan szervezet, amely megmondja, ki demokrata és ki nem - hangoztatta.

Úgy összegzett: szükség van egy olyan európai újjászületésre, amely véget vet a diktátumoknak, az elszigetelésnek, a nőket, a gyerekeket, a családokat, valamint a munkához való jogot és a szabadságot helyezi a középpontba.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Június 16. 19:11, szerda | Belföld

Halálra gázoltak egy kerekesszékes nőt Kecelen

Halálra gázoltak egy elektromos rokkantkocsival közlekedő 73 éves nőt szerdán Kecelen - közölte a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu honlapon.

2021. Június 16. 15:57, szerda | Belföld

Bakondi: jelentős nyomás alatt áll a magyar határ

Továbbra is jelentős nyomás alatt áll a magyar határ: idén már eddig körülbelül annyi illegális bevándorló próbálkozott az átjutással, mint tavaly egész évben

2021. Június 16. 12:00, szerda | Belföld

Ötmillió forinttal is csökkenthető a fizetendő adó

Érdemes kihasználni a legújabb adóügyi könnyítést, amely szerint a koronavírus-válság miatt akár ötmillió forinttal is csökkenhet a fizetendő adó. A kérelmeket idén év végéig lehet benyújtani

2021. Június 16. 10:28, szerda | Belföld

Vadkenderrel a kezében álldogált

Vadkenderrel a kezében álldogált a váci férfi egy gyalogos-átkelőhelyen. Igazoltatták, majd elszámoltatták a rendőrök.