Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2022. Április 30. 09:28, szombat | PR
Forrás: (x)

Mit kell tudni a megyei autópálya-matrica határokról?

Mit kell tudni a megyei autópálya-matrica határokról?

Mindegyik pályamatrica meghatározott ideig, adott földrajzi határokon belül érvényes. Egyes típusoknál az érvényességi napok száma, másiknál megyei matrica határok a legfontosabbak. Járjuk körbe együtt ez utóbbit!

Míg például az éves útdíj jogosultság egy teljes naptári évig (egészen pontosan 13 hónapig) tart, és Magyarország valamennyi útdíjköteles szakaszára érvényes, addig a megyei matricákkal más a helyzet. Ezeknek az időbeli hatályán túl földrajzi érvényessége is van, azaz csak az adott megye fizetős útszakaszaira, és a határos megyék irányába eső első csomópontig használhatók. Azok az autósok tehát, akik így utaznak, fontos, hogy tisztában legyenek a megyei matrica határok rendszerével.

Területi érvényesség

A hazai hatályos szabályozás szerint a megyei autópálya-matrica a vásárláskor a vásárló által megadott megye valamennyi fizetős díjszakaszára, valamint a határos megyék irányába eső első csomópontig, vagyis az első lehajtási lehetőségig érvénesek.

Fontos azonban kiemelni, hogy hazánkban nem minden megyére váltható autópálya-matrica, ugyanis egyes megyékben nincs hatályosan útdíjköteles szakasz. Hosszabb ideje ebbe a kategóriába esik Nógrád és Veszprém megye, azonban egy új kormányrendelet értelmében, 2022. február 18-ától ingyenessé vált a megye utolsó díjköteles szakasza. Az M4-es autóút Abony és Törökszentmiklós-nyugat közötti rész ingyenessé válásával gyakorlatilag megszűnt a Jász-Nagykun-Szolnok megyei matrica. Azok az autósok, akik az idei évre már megváltották korábban a Jász-Nagykun-Szolnok megyei úthasználati jogosultságot, a jogszabálynak megfelelően – az ellenőrző szelvény birtokában – visszaválthatják azt.

A megyei matrica érvényessége

A megyei matrica a vásárló által megadott megyének az összes útjára érvényes, és ugyanúgy, mint az éves országos matrica, a tárgyévet követő év január 31. éjfélig érvényes.

Ez a matricatípus azoknak az autósoknak jelent komoly kedvezményt, akik az év során gyakran csak egy-egy régióban, megyében közlekednek. Az árakat összevetve akár nyolc megyére szóló megyei éves matricával is jobban jöhetnek ki, mint az országos érvényességű éves verzióval − persze csak akkor, ha az év során nem válik szükségessé további autópálya-matricák megváltása.

A megyei autópálya-matricák ára

A használati díj megfizetése ellenében használható autópályákról, autóutakról, főutakról és azok díjáról szóló 45/2020. (XI. 28.) ITM rendeletben foglaltak alapján 2022. január 1-től az e-matrica rendszerben a megyei autópálya-matricák az egyes díjkategóriákban a következők szerint alakulnak:

• D1: 5 210 Ft
• D1M: 2 730 Ft
• D2: 10 420 Ft
• B2: 23 950 Ft
• U: 5 210 Ft

Az árak ez év elejével inflációkövető mértékben emelkedtek. A fenti árak bruttó összegűek, vagyis tartalmazzák az általános forgalmi adót.

Címkék: autópályamatrica

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.