Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Január 06. 14:27, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Milyen apró lesz a számítógép, ha ekkora a vezeték?

Milyen apró lesz a számítógép, ha ekkora a vezeték?

A hajszálnál tízezerszer vékonyabb vezetéket hoztak létre ausztrál kutatók; elektromos tulajdonságai megegyeznek a rézével, így alkalmas a jövő nagy teljesítményű, kisméretű számítógépeinek felépítésére.

Az amerikai Science tudományos folyóiratban ismertetett eredmény az első, amikor egy atom magasságú, négy atom szélességű vezetékkel sikerült ugyanúgy elektromos töltést továbbítani, mint a hagyományos vezetékekkel.

A fejlesztés újabb lépést jelent az egészen kis méretű elektronikus eszközök és a kvantumszámítógép felé. Rámutat az eredmény arra is, hogy a számítógépipar még mindig csupán gyerekkorát éli, egyre nagyobb teljesítményű berendezések készülhetnek, amelyek jóval gyorsabban továbbítanak sokkal nagyobb mennyiségű adatot, mint a jelenlegi, bináris kódot alkalmazó digitális számítógépek.

„A számítógépekhez szükséges chipek mérete egyre zsugorodik a félvezetőiparnak köszönhetően, ami lehetővé teszi, hogy egyre kisebb, ugyanakkor nagyobb teljesítményű számítógépek épüljenek. A határán vagyunk, hogy egyedi atomokból készüljenek tranzisztorok” – magyarázta Michelle Simmons, az ausztráliai Sydney-ben működő Új-Dél-Walesi Egyetem munkatársa, a tanulmány szerzője.

Egy kvantumszámítógép gyakorlati megépítéséhez azonban meg kell oldaniuk a szakembereknek az egyes elemek vezetékkel való összekötését is, ehhez pedig ugyancsak atomi méretekre van szükség. Az atomi méretű vezetéket pásztázó alagútmikroszkóp (STM) technikát alkalmazva szilíciumkristályban feszítették ki úgy, hogy utóbbiba foszforatomokból álló láncot helyeztek. „Ez a technika nem csak azt teszi lehetővé számunkra, hogy láthassuk az egyes atomokat, de mozgathatjuk és adott pontokra is elhelyezhetjük azokat” – foglalta össze Bent Weber kutatásvezető.

A megépített nanovezetékek vastagsága 1,5 és 11 nanométer között volt (a nanométer a méter milliárdod része). A következő kísérletekben a vezeték az elektromos töltés szállítására ugyanolyan alkalmasnak bizonyult, mint nagyobb méretű elődei.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -