Városlista
2021. október 23, szombat - Gyöngyi

Hírek

2016. Szeptember 22. 13:01, csütörtök | Külföld
Forrás: mti - fotó: illusztráció

Migránsokat szállító belga rendőröket állítottak elő Franciaországban

Migránsokat szállító belga rendőröket állítottak elő Franciaországban

Előállítottak két belga rendőrt Észak-Franciaországban, akik a furgonjukban szállítottak vissza 13 migránst belga területről Franciaországba

- közölték csütörtökön francia rendőrségi források, amelyek "mély rosszallásuknak" adtak hangot az ügy miatt. A nyugat-flandriai Ieper (Ypres) két rendőrét kedd este vette őrizetbe a francia rendőrség Nieppe-nél, mintegy húsz kilométerre az észak-franciaországi Lille városától, ahol három órán át hallgatták ki őket.

Egyikük, Georges Aeck felügyelő az RTB közszolgálati televízióban azt mondta, hogy azért szállították a migránsokat a furgonjukban, mert nem "akarták őket otthagyni az út szélén és hagyni visszagyalogolni a határig. Elvittük őket abba az irányba, amelybe menni akartak" - mondta a belga rendőr.

Kedden délelőtt egy Belgiumba tartó francia fuvarozó zajt hallott a kamionjából és riasztotta a francia rendőrséget, amely migránsokat talált a raktérben. Miután a leleplezés már belga területen történt, a franciák szóltak a belga rendőrségnek, amely előállította az illegális bevándorlókat, és az ieperi rendőrőrsön kihallgatta őket. A Calais-ból Nagy-Britanniába tartó csoport tévedésből rossz kamionba szállt, ezért a belga rendőrök úgy döntöttek, segítenek nekik visszajutni Franciaországba.

Georges Aeck szerint ötven méterre a francia-belga határtól állította meg a belga rendőrségi furgont a francia rendőrség, miután a belga rendőrök nem szállíthatnak át csak úgy migránsokat Franciaországba.

Vincent Gilles, a belga rendőrségi szakszervezet, az SLFP elnöke szerint a belga rendőröket az igazoltatást követően francia kollégáik megbilincselték, és a kihallgatás során nem adtak magyarázatot arra, miért intézkednek velük szemben.

"Meg kellett volna mondaniuk, mivel gyanúsítanak. Nem pénzért csináltuk, ez nem embercsempészet. Csak segítettünk nekik (visszajutni)" - mondta a belga rendőr a televízióban.

Az észak-franciaországi prefektúra "a legmélyebb rosszallásának adott hangot a belga rendőrök eljárása miatt, amely nem felel meg a Franciaország és Belgium között megszokott eljárási gyakorlatnak". A közlemény szerint a két ország hatóságai egyeztetnek annak érdekében, hogy folytatódhasson az együttműködés és a jó viszony, nevezetesen a bevándorlás területén".

A belga furgonban talált 13 migránst a francia rendőrség a lille-i határőrségre szállította. Három kiskorút a gyámügyi hatóságok felügyelete alá helyeztek, a tíz nagykorúnak pedig jelenleg vizsgálják a helyzetét.

Címkék: belga, francia, migráns, rendőr

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 23. 06:00, szombat | Külföld

Elkezdték használni a szerbek a saját Szputnyik V vakcinájukat

Elkezdték használni péntektől Szerbiában a Szputnyik V nevű, a koronavírus elleni orosz oltóanyagnak a nyugat-balkáni országban gyártott változatát

2021. Október 22. 09:56, péntek | Külföld

A fertőzöttek száma 242,4 millió, a halálos áldozatoké 4,93 millió a világon

A világon 242 475 242 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 929 170 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai szerint.

2021. Október 22. 08:54, péntek | Külföld

Kórházban került Erzsébet királynő

Kórházban töltött egy éjszakát a brit uralkodó. A Buckingham-palota csütörtök éjszakai tájékoztatása szerint a 95 esztendős II. Erzsébet királynő szerda délután kereste fel a kórházat

2021. Október 22. 08:00, péntek | Külföld

Vádat emeltek a brit parlamenti képviselő felételezett gyilkosa ellen

Vádat emeltek csütörtökön egy 25 éves brit férfi ellen, akit Sir David Amess parlamenti képviselő meggyilkolásának gyanújával vettek őrizetbe a múlt héten.