Városlista
2021. augusztus 4, szerda - Domonkos

Hírek

2013. Január 09. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Miért nincs élet a Marson?

Miért nincs élet a Marson?

Naprendszerünkben a Föld után a Marsnak lenne a legmegfelelőbb klímája az élet kialakulására. Csakúgy mint a Föld, szintén sziklás bolygó, sarki jégsapkákkal és évszakok változásával. Még egy nap ideje is hasonló, 24 óra 40 percig tart. Sőt egyre több bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy víz is van a bolygón. Hogyha az élet virágzik a Földön, akkor a Vörös Bolygó miért nem alkalmas az élet kialakulására? Kiderül a BBC összeállításából.

Túl hideg a folyékony víz számára

Mint ismert, a víz az élet elengedhetetlen feltétele, a Naprendszerünkben pedig ritkán fordul elő. Az úgynevezett Goldilocks zóna egy keskeny régió a Mars és a Vénusz pályája kötött, ahol a hőmérséklet megfelelő ahhoz, hogy a víz folyékony maradjon, vagyis se nem túl meleg, se nem túl hideg. A Naphoz túl közeli bolygókon a víz felforr, a távoliakon pedig megfagy. A mi bolygónk, a Föld pontosan ezen a zónán található, tehát a feltételek ideálisak az élethez. Ezzel szemben a Mars ennek a zónának a szélén található, ezért itt hideg a hőmérséklet, akár mínusz 60 fok is lehet. Az alacsony hőmérséklet pedig lehetetlenné teszi, hogy a Vörös bolygón folyékony formában megmaradjon a folyadék.

Hiányzó atmoszféra

Van bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a Marsot egykor óceánméretű vizek borították akkor, amikor még megfelelő volt a légköre vagy atmoszférája. A Mars légköri nyomása azonban nagyon ritka, mindössze 0,75 százaléka a Földének. Mi történt? A Mars kisebb a Földnél, ezért gravitációja mindössze harmada a Földének. A másik és legfontosabb tényező pedig az, hogy a Marsnak hiányzik a mágneses mezője.

Címkék: élet, bolygók, mars, víz

Ezek érdekelhetnek még

2021. Augusztus 04. 08:00, szerda | Belföld

Vesztegetés gyanúja miatt hallgatták ki egy kórház főnővérét

Vesztegetés gyanúja miatt hallgatták ki a rendőrök egy budapesti kórház 45 éves főnővérét - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

2021. Augusztus 04. 05:00, szerda | Belföld

A Napraforgó lett Magyarország tortája

A Napraforgó névre keresztelt torta lett idén Magyarország tortája, míg a Magyarország cukormentes tortája verseny nyertesének a Beszterce rózsája elnevezésű tortát választották - jelentették be kedden Budapesten.

2021. Augusztus 03. 17:08, kedd | Belföld

Huszonhárom határsértőt találtak egy teherautóban Röjtökmuzsajnál

Huszonhárom határsértőt - köztük öt gyereket -találtak a rendőrök egy ponyvás teherautóban kedd reggel a Győr-Moson-Sopron megyei Röjtökmuzsaj közelében

2021. Augusztus 03. 13:03, kedd | Belföld

Újabb nagy adag Pfizer-BioNTech-vakcina érkezett Magyarországra

Újabb csaknem 215 ezer adag Pfizer-BioNTech-vakcina érkezett Magyarországra - tájékoztatta a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. kedden az MTI-t.