Városlista
2021. december 3, péntek - Ferenc

Hírek

2013. Január 09. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Miért nincs élet a Marson?

Miért nincs élet a Marson?

Naprendszerünkben a Föld után a Marsnak lenne a legmegfelelőbb klímája az élet kialakulására. Csakúgy mint a Föld, szintén sziklás bolygó, sarki jégsapkákkal és évszakok változásával. Még egy nap ideje is hasonló, 24 óra 40 percig tart. Sőt egyre több bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy víz is van a bolygón. Hogyha az élet virágzik a Földön, akkor a Vörös Bolygó miért nem alkalmas az élet kialakulására? Kiderül a BBC összeállításából.

Túl hideg a folyékony víz számára

Mint ismert, a víz az élet elengedhetetlen feltétele, a Naprendszerünkben pedig ritkán fordul elő. Az úgynevezett Goldilocks zóna egy keskeny régió a Mars és a Vénusz pályája kötött, ahol a hőmérséklet megfelelő ahhoz, hogy a víz folyékony maradjon, vagyis se nem túl meleg, se nem túl hideg. A Naphoz túl közeli bolygókon a víz felforr, a távoliakon pedig megfagy. A mi bolygónk, a Föld pontosan ezen a zónán található, tehát a feltételek ideálisak az élethez. Ezzel szemben a Mars ennek a zónának a szélén található, ezért itt hideg a hőmérséklet, akár mínusz 60 fok is lehet. Az alacsony hőmérséklet pedig lehetetlenné teszi, hogy a Vörös bolygón folyékony formában megmaradjon a folyadék.

Hiányzó atmoszféra

Van bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a Marsot egykor óceánméretű vizek borították akkor, amikor még megfelelő volt a légköre vagy atmoszférája. A Mars légköri nyomása azonban nagyon ritka, mindössze 0,75 százaléka a Földének. Mi történt? A Mars kisebb a Földnél, ezért gravitációja mindössze harmada a Földének. A másik és legfontosabb tényező pedig az, hogy a Marsnak hiányzik a mágneses mezője.

Címkék: élet, bolygók, mars, víz

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 03. 19:01, péntek | Belföld

Lesz elegendő hazai hal karácsonyra

A kedvezőtlen körülmények ellenére nem csökkent jelentősen a tógazdaságok halhozama, így lesz elég hazai hal karácsonyra.

2021. December 03. 18:09, péntek | Belföld

Tíz év alatt negyedére csökkent az adóelkerülés mértéke

Az elmúlt 10 évben negyedére csökkent az adóelkerülés Magyarországon - erre hívta fel a figyelmet pénteki Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter az Európai Bizottság tanulmányára hivatkozva.

2021. December 03. 17:08, péntek | Belföld

Uniós pályázati csalás miatt ítéltek el három férfit Szegeden

Egy szegedi turisztikai fejlesztés támogató uniós pályázat során elkövetett csalás miatt ítélt el első fokon három év három hónap és két év két hónap közötti börtönbüntetésre három férfit pénteken a Szegedi Törvényszék.

2021. December 03. 15:09, péntek | Belföld

Budapestre tartó repülőn tombolt egy őrjöngő, nyomoznak

A Repülőtéri Rendőri Igazgatóság a nyomozás utólagos elrendelését kezdeményezte a legfőbb ügyésznél annak a szerb férfinak az ügyében,