Városlista
2022. október 1, szombat - Malvin

Hírek

2021. November 19. 17:06, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Mesterséges intelligenciával teszik gyorsabbá a kormányhivatalok munkáját

Mesterséges intelligenciával teszik gyorsabbá a kormányhivatalok munkáját

Gyorsabb, önkiszolgáló és automatizált ügyintézést ígér a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. egy több mint kétmilliárd forintos európai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés révén.

A NISZ Zrt. csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében tájékoztatott arról, hogy megvalósítási szakaszba lépett a "Mesterséges intelligenciával támogatott ügyintézési pont (KIOSK) kiterjesztése a kormányhivatalokra, illetve más külső ügyintézési helyszínekre" elnevezésű, az Európai Unió által finanszírozott projekt. Ennek célja 400 érintőképernyős önkiszolgáló ügyintézési pont (KIOSK) létrehozása.

A projektkonzorcium a mesterséges intelligencia (MI) technológiával is továbbfejleszti a KIOSK eszközök elektronikus támogató környezetét és a kapcsolódó támogató funkcióit, így automatizálva bizonyos ügytípusokat - írták.

Közleményük szerint a projektről szóló csütörtöki sajtótájékoztatón Hajzer Károly, a Belügyminisztérium informatikai helyettes államtitkára azt mondta: ezzel az eszközzel sorban állás és ügyintézői beavatkozás nélkül már az első ütemben 12 ügytípus lesz intézhető, akár 24 órában, országszerte több száz helyszínen.

Uzsák Katalin, a Miniszterelnökség területi közigazgatás működtetéséért felelős helyettes államtitkára azt is elmondta, hogy terveik szerint 2022 végére a KIOSK rendszer az ország 301 kormányablakában és 6 okmányirodájában válik elérhetővé. "Használata pedig olyan mindennapi rutinná válik az ügyfelek számára, mint egy bankautomata használata" - idézte a közlemény a helyettes államtitkár szavait.

A projektet a Széchenyi 2020 programban valósítja meg a konzorciumvezető Belügyminisztérium és a projektben részt vevő konzorciumi partnerek - Budapest Főváros Kormányhivatala, az IdomSoft Zrt., a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség és a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. -, a várható befejezés 2022 decembere.

A fejlesztés forrása 2,31 milliárd forint, amelyet az Európai Szociális Alap, valamint Magyarország költségvetése finanszíroz a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztés Operatív Program, valamint a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretében - olvasható a NISZ közleményében.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Október 01. 06:00, szombat | Belföld

Mintegy 17 ezren kapcsolódtak ki ősszel a zánkai Erzsébet-táborban

Háromnapos, kétéjszakás turnusokban összesen mintegy 17 ezer gyermeket fogadott az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány a zánkai Erzsébet-táborban szeptember 5. és 30. között

2022. Szeptember 30. 18:56, péntek | Belföld

Baleset miatt lezárták az M5-öst Pusztavacsnál Szeged felé

Baleset miatt lezárták az M5-ös autópályát Pusztavacsnál Szeged felé, a járműveket az 5-ös főútra terelik, emiatt több kilométeres torlódás alakult ki - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság honlapján péntek délután.

2022. Szeptember 30. 13:29, péntek | Belföld

KSH: augusztusban 43,4 százalékkal emelkedtek az ipari termelői árak

Augusztusban a belföldi értékesítés árai 66,6, az exportértékesítésé 31,6 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban.