Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Július 30. 08:30, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Mesterséges földhőrendszerek kifejlesztésébe kezdett a Mannvit Kft.

Mesterséges földhőrendszerek kifejlesztésébe kezdett a Mannvit Kft.

Mesterséges földhőrendszerek kifejlesztésére nyert el csaknem 120 millió forintos támogatást az Új Széchenyi Terv pályázatán a Mannvit Tervező és Tanácsadó Kft. - közölte a cég az MTI-vel.

A kisérleti fázisban lévő technológia lényege, hogy lehetővé teszi a vizet nem tartalmazó, nagy mélységben levő, magas hőmérsékletű kőzetek hőenergiájának felhasználásával villamos energia termelését. A mesterségesen repesztett kőzetrétegbe lesajtolt vizet felszínre juttatva kinyerhető a mélyben tárolt hő, amely elektromos áram előállítását teszi lehetővé.
A tervezőcég 118 917 136 forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el a K+F tevékenységre, ez a közlemény szerint az ország számára kiemelt jelentőségű, mivel áramtermelő geotermikus erőművek Magyarországon eddig még nem épültek.
Tájékoztatásuk szerint a 2013 februárjában indított K+F tevékenység adja a technológiai alapot egy későbbi mintaprojekt keretében megvalósítható erőmű tervezéséhez. A beruházás, amelynek lebonyolítását a Mannvit a partnereivel közösen tervezi, a dél-alföldi régióban számos új munkahelyet teremt, és a térség infrastrukturális fejlődését is elősegíti.
A Mannvit Kft. közleménye szerint Magyarország geotermikus adottságai kiválóak, viszont e természeti kincs energetikai hasznosítása jelenleg még gyerekcipőben jár.
Az izlandi Mannvit cég 2008-ban hozta létre magyarországi leányvállalatát Mannvit Kft. néven, amely megalapítása óta a magyarországi geotermikus iparág fejlesztéséért tevékenykedik. A nemzetközileg is jelentős cégcsoport leányvállalata a céginformáció adatai szerint 2011-ben 223 millió forint nettó árbevétel mellett 30 millió forint üzemi eredményt ért el. 2012-ben 199 millió forint árbevételt és 16 millió forint üzemi veszteséget könyvelt el.

Címkék: fejlesztés, tudomány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére