Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. November 20. 09:00, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Megvonta Franciaország 'Aaa' osztályzatát a Moody's

Megvonta Franciaország 'Aaa' osztályzatát a Moody's

Megvonta Franciaország - Németország után a második legnagyobb euróövezeti gazdaság - kormánykötvény-kötelezettségeinek lehetséges legjobb, "Aaa" besorolását a Moody's Investors Service, egyebek mellett azzal a véleményével indokolva a döntést, hogy a francia gazdaság növekedési kilátásait számos szerkezeti probléma gyengíti, és emiatt egyre nehezebben megjósolható, hogy Franciaország mennyire lenne képes ellenállni bármely jövőbeni euróövezeti sokknak.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja keddre virradó éjjel, az európai és amerikai piaci zárások után Londonban közölte, hogy az eddigi "Aaa"-ról egy fokozattal "Aa1"-re rontja Franciaország szuverén adósosztályzatát, és az új besorolásra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagy érvényben.
Az "Aa1" francia államadós-besorolás más hitelminősítők osztályzati módszertanában "AA plusz"-nak felel meg.
Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's már januárban megvonta Franciaországtól a legmagasabb - e cég metodikájában "AAA"-val jelölt - szuverén besorolást, egy fokozattal "AA plusz"-ra rontva a francia osztályzatot.
Franciaország a Moody's hétfőn bejelentett leminősítése nyomán így most már az intézményi kötvénybefektetők szempontjából is kikerült az "AAA/Aaa" osztályzatú államadósok köréből, a befektetési alapok ugyanis általában azokat a szuverén adósokat tekintik ebbe az elit osztályzati kategóriába tartozónak, amelyekre legalább két hitelminősítő ilyen besorolást tart érvényben.
Franciaországot a három nagy hitelminősítő közül most már csak a Fitch Ratings tartja nyilván "AAA" osztályzattal, de tavaly december óta e cégnél is negatív kilátású a francia besorolás.
Ennek komoly jelentősége lehet az euróövezeti válságkezelő rendszerek (EFSF, ESM) piaci finanszírozási költségei szempontjából, mivel e mechanizmusok második legnagyobb garantáló országa Németország után Franciaország.
A Moody's a francia leminősítés bejelentéséhez fűzött hétfő éjjeli londoni elemzésében a francia gazdaság növekedési kilátásait rontó tényezők közé sorolta a versenyképesség fokozatos, de kitartó hanyatlását - különösen Németországhoz, Nagy-Britanniához és az Egyesült Államokhoz mérve -, valamint a munkaerőpiac, illetve az áruk és szolgáltatások piacának régóta gondokat okozó merev struktúráját is.
A hitelminősítő szerint emellett bizonytalanabbá váltak Franciaország költségvetési kilátásai is. A Moody's ezzel kapcsolatban kiemeli, hogy túlzottan derűlátónak tartja a francia kormány GDP-növekedési várakozásait, amelyek 2013-ra 0,8 százalékos, 2014-től pedig 2,0 százalékos éves növekedési rátákat valószínűsítenek.
A francia hazai fogyasztásra az emelkedő munkanélküliség mellett adóemelések, az elkölthető jövedelmi hányad növekedésének lassúsága, valamint az ingatlanpiacon zajló korrekció is nyomást gyakorol. Valószínűtlen ugyanakkor, hogy a nettó export a gazdasági aktivitás hajtóereje lesz, tekintettel a csökkenő külső keresletre, különösen az olyan nagy külkereskedelmi partnergazdaságokban, mint Olaszország és Spanyolország - áll a Moody's elemzésében.
A hitelminősítő közölte: mindezek alapján továbbra is látja a kockázatát a költségvetési elcsúszásnak, és annak, hogy további államháztartási konszolidációs intézkedésekre lesz szükség.
A Moody's szerint a francia szuverén adósosztályzat leminősítésének fő tényezői közé tartozik az is, hogy - éppen a gazdasági növekedéssel, a költségvetési teljesítménnyel és a finanszírozási költségekkel kapcsolatos növekvő kockázatok miatt - egyre nehezebb megjósolni, hogy a francia gazdaság mennyire bizonyulhat ellenállóképesnek a jövőbeni euróövezeti sokkhatásokkal szemben. A cég szerint ebben az összefüggésben Franciaország "aránytalan mértékben" ki van téve az európeriféria kockázatainak a kereskedelmi kapcsolatok, illetve a bankrendszer révén.
Mindemellett még növekszik is Franciaország kitettsége az euróövezeti adósságválságnak, tekintettel azokra a megnövekedett euróövezeti forrásokra, amelyeket esetleg mozgósítani kell a bajba jutott államadósok és bankok megsegítésére az EFS/ESM rendszer, illetve az eurójegybank (EKB) mechanizmusai révén.
Ugyanakkor előállhat az a helyzet, hogy éppen Franciaország - hasonlóan más nagy és magasan besorolt valutauniós gazdaságokhoz - nem tudja majd igénybe venni szükség esetén ezeket a segélymechanizmusokat, mivel addigra esetleg kifogynak e támogató rendszerek forrásai - hangsúlyozták a Moody's elemzői.
A hitelminősítő szerint a negatív kilátás érvényben tartását a gyenge makrogazdasági környezet indokolja, és az, hogy a Moody's jelentős kockázatokat lát a kormány tervezett reformjainak kivitelezésére.
Mindemellett a cég szintén negatív kilátást tart érvényben azokra az "Aaa" besorolású eurótagállamokra, amelyekre várhatóan a legnagyobb pénzügyi teher hárul majd az EFSF, az ESM és az EKB támogatási műveleteiből. Így negatív a kilátása Németország, Hollandia és Ausztria "Aaa" államadós-osztályzatainak is - áll a Moody's indoklásában.

Címkék: Világgazdaság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.