Városlista
2022. május 28, szombat - Emil, Csanád

Hírek

2020. Június 18. 09:55, csütörtök | Külföld
Forrás: mti

Megválasztották az ENSZ BT négy új nem állandó tagját

Megválasztották az ENSZ BT négy új nem állandó tagját

Az ENSZ Közgyűlése Indiát, Írországot, Mexikót és Norvégiát választotta meg szerdán a világszervezet Biztonsági Tanácsa (BT) nem állandó új tagjainak a 2021 januárjától kezdődő kétéves időszakra,

míg az afrikai hely betöltése érdekében újabb szavazást kell tartani.

A BT-nek öt állandó - vétójoggal rendelkező - tagja mellett tíz nem állandó tagja van, amelyeket a regionális csoportokból az ENSZ Közgyűlése választ meg kétéves ciklusokra, és nekik nincs vétójoguk. Az elnöki tisztséget havonta más tölti be közülük.

A tíz nem állandó tag közül öten Ázsia és Afrika, egy Kelet-Európa, ketten-ketten pedig Latin-Amerika, illetve Nyugat-Európa és az egyéb régiók képviselői.

A szerdai voksoláson Írország és Norvégia szerzett helyet az ENSZ BT úgynevezett Nyugat-Európa és egyéb régiók csoportjában, a tagságra szintén pályázó Kanada viszont alulmaradt. India és Mexikó ellenjelölt hiányában elnyerte az Ázsia és a Csendes-óceáni Térségnek, illetve Latin-Amerika és a Karibi-térségnek fenntartott helyet.

Az afrikai helyért versengő Kenya és Dzsibuti közül egyik sem tudta megszerezni a kétharmados többséget, így csütörtökön újabb szavazást kell tartani ezért a helyért.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 28. 09:02, szombat | Külföld

Először térképezték fel a pompeji vulkánkitörés egy áldozatának teljes génkészletét

Először térképezték fel a Vezúv Kr.u. 79-es pusztító kitörése miatt meghalt pompeji áldozat teljes örökletes genetikai információját.

2022. Május 27. 17:03, péntek | Külföld

Szívinfarktus miatt meghalt az uvaldei lövöldözésben megölt egyik tanárnő férje

Szívinfarktust kapott és meghalt a Texas állambeli Uvalde városának általános iskolájában történt lövöldözésben megölt egyik tanárnő férje

2022. Május 27. 14:09, péntek | Külföld

Elfogták a kolozsvári nő meggyilkolásával gyanúsított volt egyetemi oktatót

Elfogták Boné Ferenc volt kolozsvári egyetemi oktatót csütörtök este Nagyváradon, a férfit barátnője, Molnár Beáta meggyilkolásával gyanúsítják.

2022. Május 27. 06:00, péntek | Külföld

Német alkancellár: továbbra is lehetséges az EU-s orosz olajembargó

Továbbra is elérhető a megállapodás az Európai Unió tagországai között arról, hogy a közösség együtt vezessen be embargót az orosz kőolajra