Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Március 08. 07:11, csütörtök | Belföld
Forrás: mno / MTI

Megtakarítást hoz a MÁV-nak az új gépjárműflotta

Megtakarítást hoz a MÁV-nak az új gépjárműflotta

A MÁV-csoportnál hat év alatt mintegy 2,4 milliárd forintot takarítanak meg az új gépjárműflotta bérlésével a korábbi évekhez képest – közölte a vasúttársaság annak kapcsán, hogy a vége felé közeledik a járművek cseréje.

A MÁV Zrt. közleményében emlékeztet arra, hogy az új személy- és haszongépjárműveket közbeszerzési eljárás eredményeként a vasúttársaságok a Porsche Lízingtől bérlik.

A Porsche Lízing és Szolgáltató Kft. a szerződéseket a MÁV Csoporttal 2011 októberében írta alá. Az csoportszintű 1286 darab jármű első szállítmányát a vasúttársaság 2011. november végén vette át, és az utolsó autók is megérkeznek 2012 márciusában.

A flottabérleti szerződés a korábbi konstrukcióhoz képest 5+1 (opciós) éven keresztül évi 405 millió forint megtakarítást jelent majd – hangsúlyozza közleményében a MÁV.

A szerződés garantálja, hogy a költségek a teljes futamidő alatt kiszámíthatóak maradnak, a bérleti díjhoz kapcsolódó, futamidővégi maradványérték, illetve a flottakezelési díj kockázatát száz százalékban a Porsche Lízing vállalta magára.

A költségcsökkentésen túl további megtakarítást remélnek a GPS-alapú flottakövetéstől, amelynek használata – az üzemeltető tapasztalatai alapján – várhatóan tízszázalékos, évente mintegy 150 millió forint üzemanyag-megtakarítást és szigorúbb kontrollt eredményez.

Werle Zoltán, a MÁV Zrt. társasági szolgáltatás igazgatója a közleményben kiemeli: a fejlesztésnek köszönhetően a szállítási feladatok megszervezése hatékonyabbá válik, a párhuzamos, üres futások teljesen megszűnhetnek, és számításuk szerint a gépjárműflotta összességében több százezer kilométerrel kevesebbet fut majd évente. Mindemellett a GPS-rendszer az esetleges lopások ellen is nagyobb biztonságot nyújt.

12 milliárdot fogtak a MÁV-nál

Szarvas Ferenc elnök-vezérigazgató korábbi közlése szerint a MÁV Zrt. 2010–2011-ben 12 milliárd forintot meghaladó működésiköltség-megtakarítást ért el a hatékonyságjavító intézkedéseivel.

Rámutatott, hogy a MÁV-csoportnak a jövőben is van lehetősége a hatékonyság javítására, de illúzió lenne százmilliárdos nagyságrendben gondolkodni.

A jelentősebb tételek közül kiemelte, hogy a pályakarbantartó leányvállalatok csökkentették az alvállalkozók arányát, ezzel évente 700 millió forint megtakarítást értek el, és a márciusra várható összevonásukkal további hatékonyságjavulást remélnek. A beszerzések központosítása, újraszabályozása 1,8 milliárd forint megtakarítást eredményezett.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni