Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2012. Március 26. 07:09, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Megszűnhetnek a családi szőlészetek

Megszűnhetnek a családi szőlészetek

Magyarország elkötelezett a szőlő újratelepítési jogok fenntartása mellett – erősítette meg Font Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke egy szakmai tanácskozáson a belga fővárosban.

A fideszes szakpolitikust az eszmecsere szervezői kérték fel hozzászólásra Magyarország részéről – tájékoztatott a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) szerdán. A szőlő-újratelepítési jogok fenntartása érdekében március 19-én tartottak megbeszélést szakmai szervezetek képviselőinek részvételével. A szőlő újratelepítési jogokat 2016. január 1-jével törölnék el a jelenlegi szabályozás szerint.

Horváth Csaba, a HNT főtitkára elmondta: az újratelepítési jogok fenntartása az uniós szőlőtermelők számára azért fontos, hogy a jogokat ne lehessen egyik országból a másikba áthelyezni, és egy esetleges liberalizáció nyomán ne indulhasson szakmailag ellenőrizhetetlen szőlőtelepítési hullám az unióban. A mostani rendezvény célja az volt, hogy a résztvevők – összesen háromszázötvenen, köztük hét tagország mezőgazdasági minisztere – ismételten felhívják az Európai Bizottság figyelmét arra, hogy az európai szőlőtermelők a 2007-ben elfogadott szabályozás újragondolását kérik.

Eltűnne a hagyományos modell

Magyarországot a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Vidékfejlesztési Minisztérium, valamint Font Sándor képviselte a rendezvényen. A Mezőgazdasági Bizottság elnökének véleménye szerint a telepítési jogok tervezett liberalizációja az ipari szőlőtermelés elterjedését vonná maga után Magyarországon is. A tömegtermelés következtében túltermelési válság és csökkenő szőlőfelvásárlási árak fenyegetnék az európai tagországok termelőit. Az említett negatív gazdasági hatások szociális veszélyeket is hordoznak magukban, hiszen a hagyományosan családi gazdaságokra alapozott európai szőlőtermelési modell eltűnéséhez vezetne a liberalizáció.

A rendezvényen felszólaló francia, német, osztrák, olasz, luxemburgi, máltai és finn mezőgazdasági miniszterek is hasonló állásponton voltak. Bruno Le Maire francia miniszter kiemelte, hogy hazájában 1800 önkormányzati és parlamenti képviselő, illetve polgármester írta immár alá azt a petíciót, amelyben a szőlő újratelepítési jogok fenntartását kérik. A szőlő-újratelepítési jogok szabályozását az Európai Bizottság szakértői csoport felállításával vizsgálná, amelyben minden tagország két képviselővel venne részt. Az áprilisban létrehozandó testület beszámolója novemberre várható.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni