Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Március 05. 07:05, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Megnyílt a világ első huszármúzeuma

Megnyílt a világ első huszármúzeuma

A dél-franciaországi Tarbes-ban Frédéric Mitterrand francia kulturális miniszter 2012. március 3-án megnyitotta a világ első huszármúzeumát

Az ünnepi eseményen Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára is köszöntőt mondott.

,,A Nemzetközi Huszármúzeum, miközben egyedülálló és nagyszerű gyűjteményt mutat be, a magyar katonai hagyományok egyik legnépszerűbb és legismertebb vonatkozásának is emléket állít. A huszárság intézménye ugyanis a magyarság apportja az európai hadviselés evolúciójához, amire joggal lehetünk büszkék' - emelte ki beszédében Szőcs Géza.

A huszár szó Mátyás király korára vezethető vissza, amikor az uralkodó egyik rendelkezése értelmében húsz telkenként egy lovas katona kiállítására kötelezte alattvalóit. A fegyvernem tagjai később különösen a Rákóczi-szabadságharcban tüntették ki magukat, de megjelentek a nemzetközi hadszíntereken, többek között Poroszországban, Olaszországban, Lengyelországban, Oroszországban és Franciaországban.

A magyar és francia hadtörténet közös alakja Bercsényi László, aki 1726-tól immár francia állampolgárként huszárai élén részt vett a korabeli Franciaország minden nagy fegyveres konfliktusában, és ezért 1758. március 15-én a legmagasabb francia katonai rendfokozattal, a Franciaország marsallja címmel tüntették ki.

Külön érdekesség, hogy Bercsényi francia alakulata megőrzött egy régi magyar indulót is, amely a magyarországi emlékezetből már kiveszett - olvasható a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának közleményében.


A huszármúzeum honlapja megtekinthető itt.


OrientPress Hírügynökség
Kép: OrientPress Hírügynökség/ archívum

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére