Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2018. Április 12. 11:40, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Meghozta a jó idő a pollenszezont

Meghozta a jó idő a pollenszezont

Meghozta a jó idő a pollenszezont, és egészen október végéig sokféle fű és fa okozhat szénanáthás tüneteket az allergiásoknál - olvasható a Magyar Idők csütörtöki számában.

Az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) jelentése szerint az elkövetkező napokban a nyír pollenkoncentrációja országszerte elérheti a magas, nagyon magas szintet. A kőris, a nyár, a gyertyán, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenkoncentrációja is a közepes-magas tartományban alakul, miként a zöld juhar virágpora is sokfelé magas koncentrációban lehet jelen.

Az OKI honlapján is elérhető pollennaptár szerint - amelyben mintegy negyvenféle fű és fa szerepel - a virágporok akár már februártól egészen októberig keseríthetik az allergiások életét. Az idén sokáig tartó tél miatt a pollenszezon ugyan kissé megkésett, de idén sem marad el, és már ezekben a hetekben okozhat - főként légúti - tüneteket.

Az időjárás nagyban befolyásolja a pollenek koncentrációját a levegőben: száraz, meleg időben napközben általában magasabb, míg reggel, illetve esős időben alacsonyabb az érték, így a szénanátha tünetei erősödnek, illetve enyhülnek.

Az OKI korábbi felmérése szerint a lakosság mintegy 20 százaléka szenved - orvos által diagnosztizált - pollenallergiában, de egyes becslések szerint valójában legalább az emberek 30 százaléka szenvedi meg ily módon a jó időt.

Az utóbbi negyedszázadban megkétszereződött az allergiások száma, becslések szerint ma Magyarországon legalább kétmillióan szenvednek ettől. Európában már napjainkban is a lakosság harmada allergiás, de akár már 2020-ra minden második európai allergiás lesz valamire.

Címkék: allergia, pollen

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk