Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Október 26. 18:17, péntek | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Meghívta a Fehér Ház Putyint Washingtonba

Meghívta a Fehér Ház Putyint Washingtonba

A Fehér Ház washingtoni látogatásra hívta meg Vlagyimir Putyin orosz elnököt - erősítette meg pénteken Tbilisziben John Bolton, az amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója.

Putyin és Trump több nemzetközi rendezvényen találkozott már, de csak egy kétoldalú találkozójuk volt eddig, júliusban Helsinkiben.

Egyelőre nem tudni, hogy Putyin elfogadta-e a meghívást.

A helsinki csúcs után Trumpot bírálói, sőt saját Republikánus Pártjának egyes politikusai is azzal vádolták meg, hogy enged az orosz elnöknek.

Putyin egyesült államokbeli látogatása annál is kényesebb kérdés, mert az amerikai titkosszolgálatok azzal gyanúsítják Moszkvát, hogy beleavatkozott a 2016. évi elnökválasztásba Trump javára. Oroszország tagadja ezt.

Trump és Putyin a tervek szerint az első világháború végének 100. évfordulója alkalmából tartandó párizsi ünnepségek szünetében is tart kétoldalú találkozót.

A georgiai fővárosban tartott sajtótájékoztatóján Bolton megjegyezte, hogy a párizsi találkozó rövid lesz.

Hangsúlyozta, hogy Washington minden szükséges szankciót érvényesít Oroszországgal szemben a 2008. évi georgiai háború kapcsán. A háború következtében Moszkva független államként ismerte el a két szakadár georgiai régiót, Dél-Oszétiát és Abháziát.

Bolton, aki előzőleg Moszkvában tárgyalt, közölte: Washington azt fontolgatja, hogy hozzon-e újabb büntetőintézkedéseket Oroszország ellen Szergej Szkripal volt orosz kettős ügynök és lánya, Julija Nagy-Britanniában elkövetett megmérgezése miatt.

Tbilisziben a főtanácsadó találkozott Levan Izoria georgiai védelmi miniszterrel. A tárca sajtóközleménye szerint a találkozón "Georgia és az Egyesült Államok stratégiai partnerségének fejlesztéséről, a georgiai hadsereg harcképességének erősítéséről és nagyratörő közös tervek megvalósításáról" volt szó.

"Ezek a kérdések, valamint a georgiai védelmi program megvalósítása és az ország által teljesített NATO-normák szerepeltek Levan Izoria és John Bolton találkozóján" - áll a közleményben.

Az amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó találkozott David Zalkaliani külügyminiszterrel és Giorgi Gakharia belügyminiszterrel, miniszterelnök-helyettessel.

Tbiliszi és Washington 1992 óta folytat aktív együttműködést politikai, gazdasági és kereskedelmi téren, az 1990-es évek vége óta pedig védelmi és biztonsági téren is. A két ország közötti stratégiai partnerségi megállapodást 2009-ben írták alá Washingtonban. 2016-ban írták alá a védelmi és biztonsági együttműködési emlékeztetőt, amelynek keretében 2018 és 2020 között az Egyesült Államok a georgiai haderő kilenc zászlóaljának kiképzésében segédkezik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.