Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. November 10. 09:32, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Meghalt 98 beteg, 8434 új fertőzöttet találtak Magyarországon

Meghalt 98 beteg, 8434 új fertőzöttet találtak Magyarországon

Meghalt 98, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 8434 koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu szerdán.

Hozzátették: eddig 5 981 915 embert oltottak be Magyarországon, közülük 5 760 912-en a második, 1 millió 431 ezren pedig már a harmadik adag vakcinát is megkapták.

A kormányzati portálon azt írták: 923 020-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 31 619 ember, a gyógyultak száma 813 376-ra emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 78 025.

Kórházban 4830 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 463-an vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 32 950-en vannak, a mintavételek száma 7 677 571.

Kiemelték: a járvány negyedik hullámának megfékezéséért és az átoltottság növeléséért a kormány november 22-28. között oltási akcióhetet indít, azon a héten az oltatlanok akár előzetes regisztráció, illetve időpontfoglalás nélkül is mehetnek oltásra. A regisztrációjukat a helyszínen végzik el és oltásuk érkezési sorrendben történik. Azoknak, akik már korábban regisztráltak az interneten, továbbra is az időpontfoglalót javasolják akár az első, akár az elmaradt második vagy a harmadik oltásukat akarják megkapni - tették hozzá.



Hangsúlyozták, hogy a koronavírusos betegek számának növekedése miatt - a járvány előző hullámainak felszálló ágához hasonlóan - a kórházakban ismét növelték a koronavírusos betegek ellátására kijelölt ágyak számát. A betegek védelméért és az egészségügyre háruló teher csökkentéséért egyes kórházakban ismét szükségessé válhat a halasztható műtétek elnapolása - írták.

A kormányzati portál emlékeztetett arra, hogy novembertől kötelező a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön, valamint az átoltottság növeléséért a munkáltatók előírhatják az oltás felvételét dolgozóiknak, a korábban beoltottakat pedig a harmadik oltás felvételére kérik. Az állami szférában elvárt az oltás felvétele, az önkormányzatoknál a kérdésben a polgármesterek dönthetnek.

Közölték azt is, hogy a dolgozóiknak oltást előíró vállalatok a megyei oltási munkacsoportoktól is kérhetnek vakcinát, az üzemorvosok rendelkezésére bocsátják az igényelt mennyiségű oltóanyagot.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a védőoltás után kialakuló védettség - minden vakcina esetében - néhány hónap elteltével gyengül, ezért a vírus elleni erősebb védelemért minden 18 év felettinek, akit már több mint négy hónapja oltottak, javasolt a harmadik oltás.

Megjegyzik: az új megbetegedéseket a delta vírusvariáns okozza, a legnagyobb veszélyben a beoltatlanok vannak, ezért arra kérik őket, hogy regisztráljanak és oltassák be magukat.

Hozzátették, hogy a beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb.

Mint írták, a magyar lakosság többsége regisztrált védőoltásra és azt már meg is kapta, aki még nem, továbbra is regisztrálhat a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. A regisztráció után a háziorvosnál és az interneten is lehet az oltásra időpontot foglalni a www.eeszt.gov.hu honlapon. Az időpontfoglalóban minden érvényes regisztrációval rendelkező foglalhat oltásra időpontot: az első, az elmaradt második és a harmadik oltásra is.

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (163 953) és Pest megyében (127 679) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (56 180), Hajdú-Bihar megye (49 101) és Győr-Moson-Sopron (48 237). A fertőzésben legkevésbé érintett megye továbbra is Tolna, 19 310 fertőzöttel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.