Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2013. Június 19. 12:11, szerda | Életmód
Forrás: http://hetivalasz.hu

Megdőlt egy korszakos tévhit: Nem ezt kell viselni nagy melegben

Megdőlt egy korszakos tévhit: Nem ezt kell viselni nagy melegben

A színes ruha jobban véd a fehérnél - kerüljék a leégést!

Kerülni kell a leégést, ez fokozza ugyanis leginkább a bőrrák kockázatát - figyelmeztet dr. Wikonkál Norbert, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Dermaonkológiai Klinikájának docense.

Sokan tudják már, hogy nyáron 11 és 15 óra között nem szabad napozni, ha mégis tartósan napra mennek, viseljenek napszemüveget, sapkát, ruhát. A strandokon sok gyereken látni fehér pólót, de a bőrgyógyász szerint éppen a fehér nem a legjobb a védelemre, főleg ha pamut és főleg ha vizes. Ugyanis az UV sugárzást a fehér anyag jobban átengedi, mint a színes, tarka, ami elnyeli. Speciális UV védő ruhákat is lehet már kapni, ezeknek a szövése, a szálak anyaga és szerkezete kevésbé engedi át a káros sugarakat. Ennek olyankor van jelentősége, ha sokáig egy pozícióban van az ember, pl. kerékpározáskor, evezéskor. A speciális ruha olyan esetekben is hasznos lehet, ha valaki kóros fényérzékenységben szenved, vagy fokozott fényérzékenységet okozó gyógyszert szed.


A szakember arra figyelmeztet, hogy a szoláriumozás nem jelent előnapozást, vagyis ezáltal nem lehet megelőzni a leégést. Sőt, hosszú távon a szoláriumozás károsabb a bőrnek, mint a napozás. A természetes napsütés okozta barnulásért ugyanis UVB sugárzás a felelős, de a szolárium UVA sugarakat bocsát ki. Számos nyugat-európai országban éppen ezért 18 év alatt tiltják a szoláriumozást.

Magyarországon a rákos betegek közül legtöbben bőrrákosok, évente több mint 15 ezer az új beteg. Wikonkál Norbert szerint mindenki figyelhetne jobban az anyajegyeire, a rosszindulatú elváltozásokat ugyanis egy laikus is felismerheti. Akkor érdemes elmenni bőrgyógyászhoz, ha egy anyajegy mérete változik (nő vagy összemegy), ha a színe nem homogén, és ha nem szimmetrikus. Jó tudni, hogy a tévhittel ellentétben a kiemelkedő anyajegyek ártalmatlanabbak, mint a laposak. A bőrgyógyász azt tanácsolja, hogy a páciensek évente menjenek el bőrrákszűrésre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 05:00, péntek | Életmód

Fonogram-életműdíjat kapott az Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András

Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián - közölte a díj kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.