Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. Október 31. 05:01, kedd | Belföld
Forrás: mti

Megállapodást írtak alá egy kínai egyetem magyarországi működéséről

Megállapodást írtak alá egy kínai egyetem magyarországi működéséről

Nemzetközi szerződést írtak alá a Hejlongcsiang Kínai Orvoslási Egyetem további magyarországi működéséről hétfőn Budapesten.

Az aláírást követően tartott sajtótájékoztatón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta: Kína és Magyarország együttműködése soha nem volt olyan jó, mint most, és a kapcsolataik egyik legfontosabb pillére az oktatás.

Kína és Magyarország stratégiai átfogó partnerségi megállapodást kötött májusban, és Magyarországnak az az érdeke, hogy a szoros együttműködés fennmaradjon a világ egyik legerősebb gazdaságával rendelkező országával - mutatott rá.

A külügyminiszter kiemelte: Magyarországon az oktatási rendszer minden szintjén biztosított a kínai nyelvű oktatás, itt van a Konfuciusz-intézetek regionális központja, és regionális összehasonlításban a legtöbb ilyen intézet is.

Kitért arra: a Hejlongcsiang egyetemnek már 2010 óta van kihelyezett tagozata a Semmelweis Egyetemen (SE), a kínai intézmény - amely már 50 éve működik - komoly szakmai elismertségnek örvend.

Szijjártó Péter elmondta: az új felsőoktatási törvény értelmében öt olyan egyetem van Magyarországon, amelynek további itteni működéséhez kormányközi megállapodásra van szükség. Most a második ilyen megállapodást írták alá, ezúttal a Kínai Népköztársaság kormányának felhatalmazása alapján Hejlongcsiang tartomány oktatási hivatalának vezetőjével - emlékeztetett.



Úgy vélte, az a tény, hogy már a második külföldi egyetem magyarországi működéséről kötöttek magállapodást, bizonyítja, hogy igenis lehetséges megfelelni a felsőoktatási törvényben foglalt kritériumoknak, amelyek minden hasonló egyetemre vonatkoznak. A megegyezéshez kell szándék és jóindulat - tette hozzá.

A tárcavezető szerint a megállapodás mérföldkövet jelent a magyar-kínai oktatási együttműködésben.

Kérdésre közölte: minden Magyarországon működő külföldi egyetem esetében akkor kötnek kormányközi megállapodást, amikor megegyeztek minden kérdésben. Remélhetőleg a CEU esetében is eljutnak addig, hogy megköthetik a megállapodást, most a szakmai vizsgálat időszaka zajlik, és ha ennek kedvező az eredménye, akkor nagy lépést tehetnek a megállapodás aláírása felé - mondta.

A katalán helyzetet firtató kérdésre Szijjártó Péter azt mondta, Magyarország továbbra is Spanyolország belügyének tekinti a kérdést.

Hszü Mej, Hejlongcsiang tartomány oktatási hivatalának elnöke azzal indokolta a megállapodás jelentőségét, hogy a kétoldalú kapcsolatok alapja a kulturális és oktatási együttműködés. Évek óta együttműködnek az SE-vel, és ez az együttműködés emelkedett most magasabb szintre - fogalmazott.

Címkék: egyetem, kína, magyar

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.