Városlista
2022. január 19, szerda - Sára

Hírek

2012. Május 10. 07:07, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Matolcsy bejelentett: adóváltozások jönnek

Matolcsy bejelentett: adóváltozások jönnek

A Széll Kálmán Terv 2.0-hoz kapcsolódó adóváltozásokat ismertette Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.

A szerdai nappal a kormány az államháztartás teljes újjászervezéséről döntött: folyamatosan 3 százalék alatt szeretnék tartani a kiadást.

Az előző kormánnyal szemben a jelenlegi kormány igazságos közteherviselést tűzött ki céljául. A fogyasztást és nem a munkát kívánja terhelni, így a méltányosság és igazságosság jegyében fogant meg három új adónemre tett javaslata is: a távközlési, biztosítási és tranzakciós adó kivezetésének javaslata – mondta bevezetésképpen Giró–Szász András, a miniszterelnök szóvivője.

Matolcsy György elöljáróban emlékeztetett a Széll Kálmán Terv csődelkerülő intézkedéseire, a bankadóra a zárolásokra és egyebekre, melyek „egyszeri lélegzetvételt” jelentettek az államháztartás számára. „Még nem vagyunk túl az uniós válság legveszélyesebb szakaszán.” A Széll Kálmán Terv 2.0-át ebben a fényben indította el a kormány, a szerdai döntés alapján 2013 január 1-jétől megfelezik a bankadót, majd majd 2014-től megszüntetik, illetve kivezetik a krízisadót – jelentette be a nemzetgazdasági miniszter.

A következő kérdés az lesz – folytatta Matolcsy – tudja-e Magyarország tartani az egyszeri források nélkül is a költségvetési hiányt. Hiszen 2011- ben hazánk költségvetési trendfordulót ért el a 4, 3-as GDP növekedés formájában – emlékeztetett a miniszter.

A szerdai nappal a kormány az államháztartás teljes újjászervezéséről döntött: folyamatosan 3 százalék alatt szeretnék tartani a kiadást. Matolcsy György szerint erre válságadók nélkül is képesek leszünk, mégpedig kiszámítható módon. A vezetés ugyanis most van olyan helyzetben, hogy befejezheti az államháztartás konszolidációját, ami azt jelenti, hogy további jövedelem típusú adóemelések nem várhatók.

A konkrétumokról szólva a miniszter elmondta, 2010 júniusához képest pillanatnyilag héttel kevesebb adónem van.

A Széll Kálmán Terv 2.0 összesen három új adónemet jelent, melyekkel kapcsolatban majd a Parlament illetékes döntést hozni. Az egyeztetések ezekről 2012 őszéig folyhatnak.

A három új adónem közül a távközési-forgalmi adó az egyik, ez a mobilszolgáltató cégeket terheli majd. Jövőre 50-60 milliárd közötti bevétellel számolhat az államháztartás.

A második adónem a pénzügyi tranzakciós illeték, mely 1 ezrelékes. A gyakorlatban ez 100ezer forintos átutalás esetén 100 forint illetéket terhel a bankra. A magánszemélyek, az államkincstár és a Magyar Nemzeti Bankot mentesítik a szabályozás alól. 5 millió forint fölött viszont kötelező lesz pénzintézeten keresztül bonyolítani a pénzküldést. Ez az intézkedés megakadályozza a szürkegazdaság térnyerését.

A harmadik adónem a biztosítási adó, mely három korábbi adónem helyére lép.

Matolcsy György rámutatott: a megszorító csomagok helyetti adópolitika ez, amely szintén a növekedést szolgálja.

OrientPress Hírügynökség
Kép: OrienPress Hírügynökség/Ancsin Gábor

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 18. 19:05, kedd | Belföld

Szombaton tartják a középfokú írásbeli felvételi vizsgákat

Szombaton 10 órától tartják a középfokú írásbeli felvételi vizsgákat a 9. évfolyamra, a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokba,

2022. Január 18. 17:03, kedd | Belföld

Újabb nagy adag vakcina érkezett az 5-11 éveseknek

Újabb, 54 ezer adag koronavírus elleni oltóanyagot tartalmazó Pfizer-BioNTech-szállítmány érkezett Magyarországra az 5-11 évesek oltásához - tájékoztatta a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. kedden az MTI-t.

2022. Január 18. 16:07, kedd | Belföld

Kábítószercsempész és -kereskedő bűnbanda ellen emeltek vádat

Kábítószer-kereskedelem miatt vádat emeltek egy bűnbanda öt tagja ellen, mert Hollandiából éveken át kokaint, extasyt és speedet csempésztek be Magyarországra - tájékoztatta a Bács-Kiskun megyei főügyész hétfőn az MTI-t.

2022. Január 18. 15:04, kedd | Belföld

Az szja-visszatérítést leginkább adósságtörlesztésre költik a családok

Az szja-visszatérítés összegét a családok legnagyobb része tartozásai csökkentésére használja majd fel, miközben második helyen a lakhatási körülmények javítása,