Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2020. Május 15. 07:18, péntek | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

Már tartósan lefelé haladnak a fertőzési és halálozási mutatók Nagy-Britanniában

Már tartósan lefelé haladnak a fertőzési és halálozási mutatók Nagy-Britanniában

A brit kormány csütörtöki tájékoztatása szerint Nagy-Britanniában most már tartósan és folyamatosan lefelé haladnak az új koronavírus okozta járvány fertőződési és halálozási mutatói.

Grant Shapps közlekedési miniszter, aki a szokásos napi kormányzati sajtótájékoztatót tartotta csütörtök este a Downing Streeten, elmondta: eddig 2 219 281 koronavírus-szűrést végeztek el Nagy-Britanniában, ebből 126 064-et az előző egy napban, ami napi rekord.

A szűrővizsgálatokon eddig 233 151 koronavírus-fertőzést azonosítottak; az utóbbi egy napban 3446 új esetet szűrtek ki. A csütörtöki adatok szerint az előző 24 órában 428-an haltak meg a koronavírus-járványban, így a nagy-britanniai halálos áldozatok száma 33 164.

Jonathan Van Tam angliai tisztifőorvos-helyettes ugyanakkor a sajtótájékoztatón leszögezte: a Covid-19 betegséggel kórházban ápolt páciensek és a halálozások számát mutató görbék immár egyértelműen, folyamatosan és tartósan lefelé haladó pályán vannak.

Van Tam professzor grafikonnal illusztrált kimutatása szerint jelenleg országosan 11 041 koronavírus-fertőzött van kórházban, 1761-gyel - 14 százalékkal - kevesebb, mint egy héttel ezelőtt.

A tisztifőorvos-helyettes kijelentette, hogy ez rendkívül jó hír.

Hangsúlyozta: a napi halálozások számának hétnapos mozgó átlagát követő görbe - amely kisimítja a napi ingadozásokat - most már szintén tartósan és folyamatosan lefelé tart, ami ugyancsak nagyon pozitív jel.

Arra az újságírói kérdésre, hogy ebben a helyzetben indokolt lenne-e a brit kormány által fontolgatott kéthetes karantén bevezetése a külföldről érkezőkre, Jonathan Van Tam elmondta: továbbra is tartanak a tárgyalások arról, hogy az intézkedés pontosan milyen formát öltsön.

Hozzátette ugyanakkor: járványtani szempontból egy ilyen intézkedés akkor lehetne indokolt, amikor Nagy-Britanniában már nagyon alacsony a fertőződések száma, és ebben az esetben is az olyan országokból érkező beutazók esetében lenne értelme az elkülönítésnek, amelyekben még magas a járvány terjedési üteme.

Boris Johnson miniszterelnök a hétvégén - részletek nélkül - közölte, hogy hamarosan karanténszabályok lépnek érvénybe azokra, akik repülőgéppel érkeznek Nagy-Britanniába.

Johnson ezt a tervet azzal indokolta, hogy meg kell akadályozni a fertőzés újbóli behurcolását külföldről, különös tekintettel arra, hogy Nagy-Britanniában a fertőződési ráta már jelentősen csökkent.

A Downing Street nem sokkal későbbi közleménye is utalt azonban arra, hogy ez a karanténintézkedés nem lesz teljes körű.

A londoni miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint Boris Johnson és Emmanuel Macron francia elnök telefonbeszélgetésén megállapodás született arról, hogy a Franciaországból Nagy-Britanniába érkezőkre ez idő szerint nem lépnek érvénybe karanténintézkedések, és a felek minden lépést egymással egyeztetve, viszonossági alapon tesznek meg.

A brit légitársaságok komoly nyomást gyakorolnak a brit kormányra annak érdekében, hogy ne lépjen érvénybe kötelező karantén a külföldről érkezőkre.

A brit polgári repülés szakmai szervezete, az Airlines UK minapi közleményében leszögezte, hogy egy ilyen intézkedés pusztító hatást gyakorolna a máris súlyos válságban lévő brit légiközlekedésre és az egész brit gazdaságra.

A karanténtervekről Johnson hétvégi nyilatkozata óta nem hangzott el hivatalos nyilatkozat a brit kormány részéről.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése