Városlista
2024. július 18, csütörtök - Frigyes

Hírek

2012. Május 31. 14:07, csütörtök | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

Már egy gyilkossági ügyben is elővették Timosenkót

Már egy gyilkossági ügyben is elővették Timosenkót

Julija Timosenko bebörtönzött volt ukrán kormányfőt tanúként fogják kihallgatni a Scserbany-gyilkosság ügyében folyó nyomozásban – közölte szerdai kijevi sajtótájékoztatóján Viktor Psonka ukrán főügyész.

Jevhen Scserbany befolyásos üzletembert, parlamenti képviselőt és feleségét 1996-ban ölte meg egy bérgyilkos a donyecki repülőtéren. Renat Kuzmin főügyészhelyettes tavaly októberben azt mondta, bizonyítékuk van arra, hogy Pavlo Lazarenko akkori kormányfővel együtt Timosenko is bűnrészes a gyilkosságban.

A főügyészhelyettes szerint a csalásért és pénzmosásért az Egyesült Államokban börtönben ülő Lazarenko ügyének vizsgálatában egy Amerikában kihallgatott tanú azt vallotta, hogy Scserbany gyilkosát Lazarenko és Timosenko számlájáról fizették ki. Timosenko tagadja a vádat.

„Jelenleg Timosenko jogállása a vizsgálatban tanú. Tovább folyik a nyomozás, hogy felderítsük, ki rendelte meg ezt a súlyos bűncselekményt” – mondta szerdán Psonka.

Scserbany meggyilkolását több más merénylet követte Donyeckben, robbanás történt például a Sahtar Doneck futballcsapat stadionjában. A támadásban meghalt a klub tulajdonosa, és átrendeződtek a politikai és üzleti összefonódások az acélipar és szénbányászat fellegvárának számító kelet-ukrajnai megyében. Abban az időben Timosenko és Janukovics is jelentős játékos volt a megyében, ahol vagyonok születtek és folytak el különböző kétes ügyletekben, a privatizációtól a védelmi pénzek szedéséig és rablásokig.

Psonka szerdán közölte: Scserbany fiának, Ruszlannak a tanúvallomása révén újabb bizonyítékok kerültek elő. Scserbany fia 19 éves volt a merénylet idején, és egy autó mögé bújva élte túl a gyilkos támadást. Nemrégiben azt állította, hogy bizonyítéka van Timosenko bűnrészességére.

Timosenko egyike volt a 2004-es „narancsszínű forradalom” vezetőinek, akik Viktor Janukovics ellenében Viktor Juscsenkót segítették az elnöki székbe, 2010-ben azonban Janukoviccsal szemben elveszítette az elnökválasztást.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 18. 07:55, csütörtök | Külföld

Donald Trump megfizettetné a védelmet Tajvannal

Tajvannak fizetnie kellene a védelemért, mert a sziget semmit sem nyújt az Egyesült Államoknak - jelentette ki Donald Trump amerikai elnökjelölt a Bloomberg Businessweek hetilapnak adott interjújában.

2024. Július 18. 07:48, csütörtök | Külföld

Az Európai Parlament továbbra is kiáll Ukrajna határozott támogatása mellett

A héten megalakult új Európai Parlament szerdai strasbourgi plenáris ülése elfogadta első hivatalos állásfoglalását, amelyben a testület képviselőinek többsége továbbra is Ukrajna határozott támogatását szorgalmazza.

2024. Július 17. 07:54, szerda | Külföld

Az EU tűzoltó helikopterekkel és repülőgépekkel segíti az észak-macedóniai és bulgáriai erdőtüzek oltását

Észak-Macedónia és Bulgária kérésére az Európai Unió tagországi felajánlások által tűzoltó repülőgépekkel és helikopterekkel segíti az erdőtüzek elleni küzdelmet - közölte az Európai Bizottság kedden.

2024. Július 16. 07:48, kedd | Külföld

Megkezdik a medvék kilövését Erdélyben

Rendkívüli ülésen döntött a román képviselőház a medveállomány ritkítását célzó vadászati kvótákról.