Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2011. November 07. 07:13, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Már 500 fölött a halálos áldozatok száma

Már 500 fölött a halálos áldozatok száma

Meghaladja az ötszázat a thaiföldi áradások halálos áldozatainak száma; a fővárosban, Bangkokban súlyosbodik az árvízhelyzet, ivóvíz- és élelmiszerhiány alakult ki.

A thaiföldi hatóságok vasárnap közölték, hogy az országban 506 ember halt meg eddig, hatvannal több az előző napon közöltnél. A fővárosban ugyanakkor eddig senki vesztette életét az özönvíz következtében, pedig az árvízhelyzet súlyosbodik.

Az esőzések következtében megáradtak a folyók. Vasárnapra a 12 milliós Bangkok egynegyede – nyugati, keleti és északi kerületei – víz alá került, és az ár a belvároshoz közeledik. A helyi hatóságok minden megtesznek azért, hogy ezt megakadályozzák: erősítik a sebtében homokzsákokból épített védőgátakat, a tengerbe szivattyúzzák ki a vizet az elöntött területekről, és csatornákon keresztül próbálják elvezetni az észak felől betörő áradatot.

Helyszíni jelentések szerint a víz jelenleg a Bangkok elöntött, északi részéből a városközpont felé tart, s megkerülve a töltéseket és a zsilipeket a csatornalyukakból tör fel, barnás-feketés bűzlő szennyel lepve el a város utcáit. Két hete, amikor az árvíz kezdte elérni a fővárostól északra fekvő tartományokat, a víz még áttetsző volt, tisztán lehetett látni alatta a felfestést az utak és járdák burkolatán, most viszont sötét, sűrű folyadék lepi el a főváros utcáit.

A belvárosi üzleti negyed egyelőre nincs víz alatt, de elérte az ár azt az utcát, ahol Jinglak Sinavatra miniszterelnök lakik. Házától mintegy 300 méterre a víz átbukott egy csatorna töltésén, s közben a csatornalyukakból felszínre törő víz elkezdte elárasztani azt az utcát is, ahol a kormányfői palota található. Bangkok polgármestere újabb négy városnegyedben rendelte el a lakosság kötelező kitelepítését.

Bangkokban komoly veszélyt jelentenek a vízbe került mérgező ipari és háztartási hulladékok, illetve az elhullott állatok. A fővárosban ivóvíz- és élelmiszerhiány alakult ki. Egy felmérés szerint az ország árvíz sújtotta területein egekbe szöktek az élelmiszerárak. Országszerte hárommillió embert sújtanak az áradások, 150 ezer ember maradt fedél nélkül. A természeti katasztrófa megbénította a közlekedést, sok helyütt állnak a gyárak. Becslések szerint a thaiföldi áradások eddig 10-16 milliárd dolláros kárt okoztak a délkelet-ázsiai országnak.

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése