Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Május 21. 10:04, péntek | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Május 31-től minden nagykorú jelentkezhet oltásra Franciaországban

Május 31-től minden nagykorú jelentkezhet oltásra Franciaországban

Franciaországban május 31-től minden nagykorú jelentkezhet a koronavírus elleni oltásra - jelentette be csütörtökön Jean Castex miniszterelnök, azután, hogy megkezdődött a járványügyi korlátozások fokozatos feloldása.

Naponta már több mint félmillió embert oltanak be, és csütörtökön újabb rekordot döntött a beoltottak száma, 672 339 adag eloltásával. Jelenleg azonban még csak a legalább 50 évesek, a legalább 16 éves krónikus betegek és az elsőbbséget élvező mintegy húsz foglalkozási ágban dolgozók kérhetik az oltást.

A jogosultak körének életkori korlátozásait az eredeti menetrend szerint június 15-én oldotta volna fel a kormány, amikorra is a tervek szerint legalább 30 millió lesz az első vakcinadózist felvettek száma.

Az oltási kampány újabb felgyorsítását a jogosultak körének kiszélesítésével azt tette lehetővé a kormányfő szerint, hogy "mostantól nagyon sok dózis érkezik június végéig az országba, ezért a lehető legmagasabb szintű átoltottságot kell elérni". Jean Castex szerint erre megvan a remény, miután az oltóközpontokban nem csökken az érdeklődés.

Franciaország májusban 16 millió adagot kap az Európai Unióban forgalmazott oltóanyagokból, júniusban pedig 32 milliót.

Több mint egy hete egyébként már az előző napról megmaradt adagokat a késő esti órákban másnapra minden legalább 18 éves lefoglalhatja az interneten.

A miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint a 70 éven felettiek 77 százaléka megkapta meg az első vakcinaadagot, a 60 éven felettieknek 71, az 55 éven felettieknek pedig 66 százaléka van beoltva.

Összességében eddig több mint 22 millió francia kapta meg az első adagot, ami a teljes lakosság harmadának, a nagykorúak 40 százalékának felel meg, míg 9,4 millióan, a teljes lakosság 14 százaléka, a felnőttek 17 százaléka kapta meg mindkét adagot.

Gérald Darmanin belügyminiszter egyébként csütörtökön nyilvánosan azt kérte a rendőri erőktől, hogy mostantól határozottan lépjenek fel azokkal szemben, akik nem tartják be az éjszakai kijárási tilalom este 9 órai kezdetét.

A tárcavezető azért szólalt meg, mert a korlátozások feloldásának első lépésenként szerdán megnyithattak a vendéglátóhelyek teraszai, és az éjszakai kijárási tilalom a korábbi 7 óráról 9 órára tolódott. Több nagyvárosban, egyebek mellett Párizsban, Rennes-ben és Amiens-en is a rendőrségnek kellett szétoszlatnia azokat, akik este 9 óra után - sokszor ittasan - az utcákon ünnepelték a korlátozások feloldását. Rennes-ben szerda este 10 órakor több száz fiatal tüzet rakott egy belvárosi téren, és táncra perdült. Az utcai bulizókat könnygázzal oszlatták szét a rohamrendőrök.

"A rendőrség rendkívüli határozott lesz azokkal szemben, akik nem tartják a szabályokat" - mondta a belügyminiszter Nantes-ban.

A francia kórházakban jelenleg 20 ezer fertőzöttet ápolnak az egy hónappal ezelőtti 32 ezerhez képest, intenzív osztályon jelenleg 3700 súlyos beteg fekszik, a tetőzéskor 6 ezren voltak, azóta a számuk naponta százzal csökken.

Az elhunytak száma az elmúlt 24 órában 137-tel emelkedett, a járvány kezdete óta több mint 108 ezren vesztették életüket a SARS-CoV-2 koronavírus szövődményeiben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.