Városlista
2021. szeptember 27, hétfő - Adalbert

Hírek

2021. Május 21. 10:04, péntek | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Május 31-től minden nagykorú jelentkezhet oltásra Franciaországban

Május 31-től minden nagykorú jelentkezhet oltásra Franciaországban

Franciaországban május 31-től minden nagykorú jelentkezhet a koronavírus elleni oltásra - jelentette be csütörtökön Jean Castex miniszterelnök, azután, hogy megkezdődött a járványügyi korlátozások fokozatos feloldása.

Naponta már több mint félmillió embert oltanak be, és csütörtökön újabb rekordot döntött a beoltottak száma, 672 339 adag eloltásával. Jelenleg azonban még csak a legalább 50 évesek, a legalább 16 éves krónikus betegek és az elsőbbséget élvező mintegy húsz foglalkozási ágban dolgozók kérhetik az oltást.

A jogosultak körének életkori korlátozásait az eredeti menetrend szerint június 15-én oldotta volna fel a kormány, amikorra is a tervek szerint legalább 30 millió lesz az első vakcinadózist felvettek száma.

Az oltási kampány újabb felgyorsítását a jogosultak körének kiszélesítésével azt tette lehetővé a kormányfő szerint, hogy "mostantól nagyon sok dózis érkezik június végéig az országba, ezért a lehető legmagasabb szintű átoltottságot kell elérni". Jean Castex szerint erre megvan a remény, miután az oltóközpontokban nem csökken az érdeklődés.

Franciaország májusban 16 millió adagot kap az Európai Unióban forgalmazott oltóanyagokból, júniusban pedig 32 milliót.

Több mint egy hete egyébként már az előző napról megmaradt adagokat a késő esti órákban másnapra minden legalább 18 éves lefoglalhatja az interneten.

A miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint a 70 éven felettiek 77 százaléka megkapta meg az első vakcinaadagot, a 60 éven felettieknek 71, az 55 éven felettieknek pedig 66 százaléka van beoltva.

Összességében eddig több mint 22 millió francia kapta meg az első adagot, ami a teljes lakosság harmadának, a nagykorúak 40 százalékának felel meg, míg 9,4 millióan, a teljes lakosság 14 százaléka, a felnőttek 17 százaléka kapta meg mindkét adagot.

Gérald Darmanin belügyminiszter egyébként csütörtökön nyilvánosan azt kérte a rendőri erőktől, hogy mostantól határozottan lépjenek fel azokkal szemben, akik nem tartják be az éjszakai kijárási tilalom este 9 órai kezdetét.

A tárcavezető azért szólalt meg, mert a korlátozások feloldásának első lépésenként szerdán megnyithattak a vendéglátóhelyek teraszai, és az éjszakai kijárási tilalom a korábbi 7 óráról 9 órára tolódott. Több nagyvárosban, egyebek mellett Párizsban, Rennes-ben és Amiens-en is a rendőrségnek kellett szétoszlatnia azokat, akik este 9 óra után - sokszor ittasan - az utcákon ünnepelték a korlátozások feloldását. Rennes-ben szerda este 10 órakor több száz fiatal tüzet rakott egy belvárosi téren, és táncra perdült. Az utcai bulizókat könnygázzal oszlatták szét a rohamrendőrök.

"A rendőrség rendkívüli határozott lesz azokkal szemben, akik nem tartják a szabályokat" - mondta a belügyminiszter Nantes-ban.

A francia kórházakban jelenleg 20 ezer fertőzöttet ápolnak az egy hónappal ezelőtti 32 ezerhez képest, intenzív osztályon jelenleg 3700 súlyos beteg fekszik, a tetőzéskor 6 ezren voltak, azóta a számuk naponta százzal csökken.

Az elhunytak száma az elmúlt 24 órában 137-tel emelkedett, a járvány kezdete óta több mint 108 ezren vesztették életüket a SARS-CoV-2 koronavírus szövődményeiben.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 27. 09:58, hétfő | Külföld

A fertőzöttek száma 231,8 millió, a halálos áldozatoké 4,75 millió a világon

A világon 231 820 802 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 748 055 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli adatai szerint

2021. Szeptember 27. 08:16, hétfő | Külföld

A szociáldemokraták győztek a parlamenti választáson Németországban

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kapta a legtöbb szavazatot a németországi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson a hétfőn kora reggel közölt hivatalos előzetes végeredmény szerint.

2021. Szeptember 26. 18:10, vasárnap | Külföld

Beoltották a tanárok nyolcvan százalékát, kezdődhet a tanév Koszovóban

Miután az oktatásban dolgozók nyolcvan százalékát beoltották a koronavírus ellen, hétfőn megkezdődhet a tanév Koszovóban - közölte döntését a pristinai kormány vasárnap.

2021. Szeptember 26. 16:03, vasárnap | Külföld

Tízezer fölé emelkedett a kórházban kezelt betegek száma Romániában

Romániában vasárnapra tízezer fölé emelkedett a kórházban kezelt koronavírusos betegek száma - derült ki a stratégiai kommunikációs törzs által közölt legfrissebb adatokból.