Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2018. Január 31. 07:14, szerda | Külföld
Forrás: mti

Magyarország és Ausztria között érdekközösség alakult ki a menekültpolitikában

Magyarország és Ausztria között érdekközösség alakult ki a menekültpolitikában

Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense szerint Magyarország és Ausztria közt érdekközösség alakult ki a menekültpolitikában és az európai határvédelemben, de vannak kérdések, amikben mást képvisel a két fél.

Gálik Zoltánt arról kérdezték kedden az M1 aktuális csatornán, hogy Orbán Viktor miniszterelnök munkalátogatást tett Bécsben, ahol Sebastian Kurz osztrák kancellárral tárgyalt. Szerinte több üzenete is van a találkozónak, hiszen Ausztria és Magyarország stratégiai partner nagyon sok kérdésben, de vannak ügyek, amelyekben más az álláspont.

Utóbbiak között említette, hogy a Paks II. beruházás ellen keresetet nyújtott be Ausztria, de ebben az esetben az Európai Bizottság jóváhagyó döntését támadja. Hozzátette: legutóbb, 2015-ben, Nagy-Britanniában volt bővítési döntés, azt is megtámadták az osztrákok. Megjegyezte: általában a Bizottság megnyeri ezeket a pereket.

A másik ügy - folytatta - a családtámogatási rendszer, amely az osztrák választási kampánynak hangsúlyos eleme volt. A "bevándorlóknak", az Ausztriában munkát vállalóknak korlátoznák a hozzáférését ehhez a rendszerhez - mondta Gálik Zoltán, hozzátéve: az Európai Bíróságnak több ítélete is volt az elmúlt években hasonló témában, és inkább az osztrákok által képviselt irányba tartó döntések születtek.

Szólt arról is, hogy a két ország egyetért az európai külső határok védelmében, valamint azoknak a kül- és biztonságpolitikai eszközöknek az igénybevételében, amelyek megerősítenék a kibocsátó országok helyzetét.

Címkék: ausztria, Magyarország

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.