Városlista
2021. szeptember 27, hétfő - Adalbert

Hírek

2012. Január 25. 13:57, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Éles lőszerrel lőtték a tibetieket – több halott

Éles lőszerrel lőtték a tibetieket – több halott

Két halottja, civil sebesültjei és közel 20 rendőri sérültje van az elmúlt két nap tibetiek és rendőrök közötti összecsapásainak a délnyugat-kínai Szecsuan tartomány tibeti prefektúrájának két településén.

Jelentette a kínai állami média helyi forrásokra hivatkozva.

Kedden a rendőrség új épületét támadták meg a prefektúra székhelyén, Szeda településen – áll a Hszinhua hírügynökség jelentésében. Eszerint a kora délutáni órákban a Molotov-koktélokkal, késekkel és kövekkel támadó tömeg ellen éles fegyvert is használtak, aminek következtében egy ember meghalt, egy megsebesült.

A helyi rendőrség egyik tisztje elmondta: a védelmi fegyvereikkel nem értek célt, nem tudták a tömeget feloszlatni. Az összecsapásban 14 rendőr sérült meg. Ugyanez a rendőr úgy tájékoztatott, hogy a sérülteket kórházba szállították, s a megyében jelenleg csend van.

Rémhír

A Luhuo megyei hétfői zavargásokban egy lázadó meghalt, öt rendőr megsebesült – állítja a Hszinhua, beszámolva arról, hogy több mint száz ember támadta meg a rendőrséget, két rendőr- és két tűzoltóautót megrongáltak, betörtek a közeli boltokba és az egyik bankba, ahol a bankautomatában okoztak kárt. A zavargásokra egy rémhír szolgáltatott alapot, miszerint három szerzetes készült felgyújtani magát, s az összegyűltek meg akarták akadályozni, hogy a holttestük a hatóságok kezébe kerüljön – szól a hírügynökségi beszámoló.

Felhajtás

„Az elszakadási törekvéseket segítő külföldi csoportok törekvései, a szándék az igazság elferdítésére és a kínai kormány hiteltelenítésére nem lesz sikeres” – jelentette ki az eseményekkel kapcsolatban Hung Lej külügyminisztériumi szóvivő. Hozzátette: „A kínai kormány, mint mindig, a jövőben is fel fog lépni a bűnözés ellen, és elszánt a normális társadalmi rend fenntartása tekintetében. A tibeti függetlenséget támogató külföldi erők rémhíreket gyártanak, elferdítik a valóságot és olyan ügyekkel, mint Tibet, hiteltelenítik a kínai kormányt” – hangoztatta Hung, megegyezve, hogy a „rosszindulatú felhajtás sikertelen lesz”.

Visszhang

Külföldi tibeti szervezetek, mint például a londoni székhelyű Free Tibet és az International Campaign For Tibet (ICT) emlékeztetnek arra, hogy az elmúlt egy évben legkevesebb 16 tibeti gyújtotta fel magát tiltakozásul, s arról adtak hírt, hogy két tibeti meghalt, többen megsérültek a szecsuani összecsapásokban, továbbá hogy Luhuóban a rendőrség körülvette a helyi kolostort, amellyel megszűnt az összeköttetésük.

Az amerikai AP hírügynökség megállapítja, hogy független forrásokból nem lehet a híreket ellenőrizni a biztonsági erők nagyszámú jelenléte és a külvilági kapcsolat hiánya miatt. A hírügynökség megállapítja, hogy Hszi Csin-ping kínai alelnök hamarosan az Egyesült Államokba látogat, s hogy Washington máris aggodalmát fejezte ki az erőszak miatt.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 27. 09:58, hétfő | Külföld

A fertőzöttek száma 231,8 millió, a halálos áldozatoké 4,75 millió a világon

A világon 231 820 802 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 748 055 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli adatai szerint

2021. Szeptember 27. 08:16, hétfő | Külföld

A szociáldemokraták győztek a parlamenti választáson Németországban

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kapta a legtöbb szavazatot a németországi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson a hétfőn kora reggel közölt hivatalos előzetes végeredmény szerint.

2021. Szeptember 26. 18:10, vasárnap | Külföld

Beoltották a tanárok nyolcvan százalékát, kezdődhet a tanév Koszovóban

Miután az oktatásban dolgozók nyolcvan százalékát beoltották a koronavírus ellen, hétfőn megkezdődhet a tanév Koszovóban - közölte döntését a pristinai kormány vasárnap.

2021. Szeptember 26. 16:03, vasárnap | Külföld

Tízezer fölé emelkedett a kórházban kezelt betegek száma Romániában

Romániában vasárnapra tízezer fölé emelkedett a kórházban kezelt koronavírusos betegek száma - derült ki a stratégiai kommunikációs törzs által közölt legfrissebb adatokból.