Városlista
2021. december 1, szerda - Elza

Hírek

2012. Január 05. 07:01, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Lázár szerint nagyon jól csináljuk

Lázár szerint nagyon jól csináljuk

Szó sincs csődfenyegetettségről. Ne riogassuk az embereket képtelenségekkel. Orbán nem túlfeszít, hanem küzd. Az önállóságért, a szabad cselekvésért.

Azért, ami miatt Magyarország rendszert váltott – Lázár János a Hír24-nek adott interjút.

- Azzal egyetért, hogy a nyugat, a globális tőke - nevezzük bárhogyan - mindenképpen térdre kényszeríti Orbánt, csak az a kérdés, hogy vele együtt letérdel-e az ország is?
- Ne vegyen mérget arra a letérdeltetésre! Hazánk egy, a horvátokkal együtt immár huszonnyolc tagot számláló érdekérvényesítő klub, az unió tagja. Ha bevezetjük például a bankadót, az önmagában nem sok vizet zavar, a veszély sokak számára az, hogy - miként megesett - mások is jönnek utánunk. Ma a bankadó tekintetében tizenegy ország követ minket, sőt, az olaszok most épp az energiaszektorra vetettek ki különadót. Továbbá többen fontolgatják a népegészségügyi termékdíj meghonosítását. Egyre terjed a nemzeti ipar és a nemzeti termelés erősítését célzó patrióta gazdaságpolitika. Megértem, hogy a multik minél több pénzt akarnak keresni, csakhogy a lakosság nem terhelhető tovább, így meg kell értsék a nemzetközi cégek, hogy szükség van a különadókra. Ők, akik sokat, nagyon sokat kerestek évtizedeken keresztül, most részt kell vegyenek az emberekre háruló terhek mérséklésében. Nem azt kérjük, hogy az emberek helyett, hanem csak azt, hogy velük együtt. Önnek ez tényleg rossz?

- Én csupán azt kérdeztem, Orbán egyedül térdel, vagy mi mindannyian vele tartunk.
- Abban lehet alku, hogy Európa-szerte mennyi időre kérjük a tehervállalást. A magyar bankszektor ezt megértette, egyezségre is jutottunk vele a végtörlesztés dolgában.

- Márciusban milliárdos hitelpakkot kell törlesztenie Magyarországnak, ami EU-s és IMF-es segítség nélkül nem fog menni. Barroso, az Európai Bizottság elnöke feltételeket szabott minapi levelében, melyeket Orbán Viktor elutasított. Ön nem tart attól, hogy Orbán túlfeszíti a húrt, egyszer csak elegük lesz belőlünk a brüsszelieknek, és államcsődbe taszítva lehúznak bennünket a vécén?
- Eddig is törlesztettünk. Sőt, mi még csökkentettük is az államadósságot. Képzelje el, ma milyen lenne a helyzet, ha a kormány nem vitte volna lejjebb hét százalékkal az államadósság mértékét? Magyarországot nem lehet lehúzni sehol, ezt a szovjetek is megtanulhatták ötvenhatban.

- Amit megevett a forint értékvesztése. Ami megint csak azt jelzi: Orbán túlfeszíti a húrt.
- Orbán nem túlfeszít, hanem küzd. Az önállóságért, a szabad cselekvésért. Azért, ami miatt Magyarország rendszert váltott. Magyarországot nem lehet lehúzni sehol, ezt a szovjetek is megtanulhatták ötvenhatban.

- Ha nem kapunk hitelt márciusig, beüt az államcsőd: leáll a tömegközlekedés, az áram- és a gázszolgáltatás, a termelés, bezárnak a közintézmények, nem lenne iskola, orvos, rendőrség. Elértéktelenedne a forint – fillérekért vásárolnának fel bennünket.
- Ne riogassuk az embereket képtelenségekkel. Lehet, hogy ez bombasztikusan hat, de a valósághoz vajmi kevés köze. A bankárnak mindig az az érdeke, hogy az ügyfél fizessen. Magyarország pedig jó ügyfél. Fizet, ha kölcsönt vesz fel.

- Ha érvényes az ön gondolatmenete, akkor Orbán bármeddig packázhat Barrosóval, a végén úgyis Brüsszel enged.
- Ez nem packázás. Barroso és Orbán is jó politikus. Tudják mindketten, hogy erős Európa csak erős tagországokkal képzelhető el. Mindketten teszik a dolgukat. Fennállása legsúlyosabb válságát éli az Európai Unió, így mindenki idegesebb, zaklatottabb, mint a válság előtt, s nem zárhatóak ki a hisztérikus lépések sem. Ezzel Orbán Viktor is tisztában van, és ezért kellően konstruktív, sőt kifejezetten partner egy erős unió működtetésében. Ennek jeleként a Barroso-levélben megfogalmazott egyik kérésnek eleget téve a december harmincadikai parlamenti napon az Európai Központi Bank gyakorlatilag minden felvetését figyelembe véve fogadtuk el a jegybanktörvényt.


OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 01. 18:17, szerda | Belföld

Véletlenül elsütötte a fegyverét egy rendőr

A Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsa - nem jogerősen - 520 ezer forint pénzbüntetésre ítélte és két évre eltiltotta a lőfegyver használatával járó foglalkozástól azt a rendőrt,

2021. December 01. 17:03, szerda | Belföld

Év végéig még kitölthető az online zöld kérdőív

December végéig még van lehetőség részt venni hazánk klíma- és természetvédelmi témájú online felmérésében, a kitöltés határideje ugyanis egy hónappal meghosszabbodik

2021. December 01. 13:03, szerda | Belföld

Péntekig lehet jelentkezni a középfokú írásbelikre

Péntekig lehet jelentkezni a középfokú felvételi írásbeli vizsgáira - közölte az Oktatási Hivatal (OH) szerdán az MTI-vel.

2021. December 01. 10:58, szerda | Belföld

Már meg lehet venni a 2022-es éves autópálya-matricákat

Elindult a jövő évi országos és megyei autópálya-matricák előértékesítése, a vignettákat a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. saját online értékesítési felületén,