Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Május 27. 12:59, hétfő | Külföld
Forrás: http://www.hirado.hu/

Látványos planktonvirágzás a Fekete-tengeren

Látványos planktonvirágzás a Fekete-tengeren

A Fekete-tenger a tavasz és nyár folyamán kiterjedt planktonvirágzásoknak ad teret. A Nemzetközi Űrállomás asztronautájának fotóján a legfrissebb ilyen esemény látszik a tenger keleti részén.

A fitoplanktonok türkiz örvényekként és folyamokként látszanak, melyeket az áramlatok sodornak a part vonalán és beljebb, a tenger közepe felé. Anapa és Novorisszijszk városi területei figyelhetőek meg az északi partvonalon szürkésfehér régiókként a tenger és a mészkőbányákkal pettyezett felföldek között. (Észak a fotó bal felső részén található.)

A fitoplanktonok a legtöbb vízi tápláléklánc alapját képezik, ennélfogva apró méretük ellenére eme ökoszisztémák elsődleges termelői. A fitoplankton kifejezés számos organizmust ölel fel – úgymint cianobaktériumokat, diatómákat, dinoflagellátákat, algákat és kokkolitofórákat - , melyek halakhoz és garnélákhoz hasonló nagyobb élőlényeket táplálnak.

A Fekete-tenger számos folyórendszertől kap édesvizet, beleértve a Dunát, a Dnyepert, a Dnyesztert és a Dont, ugyanakkor a sós Földközi- és Márvány-tengerekkel is összeköttetésben van. Eme folyórendszerek tápanyagban gazdag városi és mezőgazdasági eredetű vizeket is juttatnak a tengerbe, melyeket a fitoplanktonok elfogyasztanak, ez vezet felvirágzásukhoz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).