Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Január 07. 06:00, szerda | Belföld
Forrás: onlinejogsebesz.hu

Lakáseladás a közvetítő iroda kikerülésével? – Jogos kérdés

Lakáseladás a közvetítő iroda kikerülésével? – Jogos kérdés

Ingatlanirodán keresztül jelentkezett egy vevő egy meghirdetett lakásra, de végül a vásárló kikerülni az ingatlanos céget a jutalékfizetés kikerülése miatt. Mit tegyen a tulajdonos? Erre válaszol az onlinejogsebesz.hu.

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!
Egy lakást próbálok eladni, több közvetítőnél is bent van (kizárólagosság nélkül), és magam is hirdetem internetes portálokon. Jelentkezett egy vevő, első ízben ingatlanirodán keresztül, később közvetlenül velem tárgyalt. Tett számomra elfogadható ajánlatot is, de ki akarja kerülni a közvetítőt, mondván, hogy nem írt alá megtekintési nyilatkozatot, összesen egyszer beszélt telefonon és egyszer személyesen az iroda emberével, ennek nincs nyoma, ezért ez úgy minősül, mintha köztük nem jött volna létre kapcsolat. Magam ezzel szkeptikus vagyok, attól tartok, ha eladom neki közvetlenül a lakást, a közvetítő cég rajtam fogja követelni a jutalékot, amit a vevő nem akar megfizetni. Köszönöm a választ.
2014. 11. 17.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Mindenképpen meg kell vizsgálni az ingatlanközvetítés tárgyában kötött megbízási szerződést, hogy a kikötött jutalék milyen feltételek teljesülése esetén jár az ingatlanközvetítőnek. A szerződések teljesítése során a feleket együttműködési és tájékoztatási kötelezettség terheli, ezért az adásvételi szerződés létrejöttéről a közvetítőt nyilvánvalóan tájékoztatni kell, ennek elmulasztása hátrányos jogkövetkezményekkel járhat. Másrészt az ingatlan eladása okot ad az ingatlanközvetítői megbízás megszüntetésére, amelyet kezdeményeznie kell, ennek elmulasztása szintén hátrányokkal járhat.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.
A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon, a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Balogh Krisztina ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.