Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Január 27. 07:52, péntek | Belföld
Forrás: Stop.hu/MTI

Kútvölgyi Erzsébetet várják idén a Hagymaházba

Kútvölgyi Erzsébetet várják idén a Hagymaházba

Kútvölgyi Erzsébet kapja idén a Páger Antal-díjat; a művész vasárnap veheti át a makói önkormányzat elismerését a Maros-parti városban, a Hagymaházban.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a díjat minden esztendőben az a színész érdemli ki, aki a kuratórium döntése alapján a leghűségesebb Páger Antal szellemi örökségéhez, játékára jellemző a págeri hitelesség és eszköztelenség. A díjat odaítélő zsűri - Hegedűs D. Géza, Tordy Géza és Szalma Tamás színművészek, Réz András filmesztéta, valamint Gyarmathy Antal, Páger Antal unokája - egyhangúlag úgy döntöttek, hogy idén Kútvölgyi Erzsébet Kossuth-díjas érdemes művész kapja a Páger Antal-díjat.

Kútvölgyi Erzsébet 1950-ben született Budapesten. A Fazekas Mihály Gimnázium kísérleti matematikai osztályába járt, a színi pálya nem foglalkoztatta, magyar és latin tanárának unszolására 1969-ben mégis a Színház-és Filmművészeti Főiskolára jelentkezett, ahol 1973-ban kitűnő osztályzatokkal végzett. Főiskolai hallgatóként a Vígszínházban töltötte gyakorlati idejét, a Szent István körúti épület azóta is a második otthona. A Vígszínház társulata kétszer szavazta meg neki az évad legkiemelkedőbb művészi teljesítményéért járó Ajtay Andor-díjat (1995, 1999), 1996-ban neki adományozták a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt.

Alakításait gyengéd líraiság és drámai erő jellemzi, de a komikum és a groteszk ábrázolás sem idegen tőle. Több filmben is szerepelt, mint a Riasztólövés, a Napló szerelmeimnek, Napló apámnak, anyámnak, a Franciska vasárnapjai, A londoni férfi vagy a Casting minden. Gyakran látható énekes szerepekben és musicalekben is.

Művészi munkáját többféleképpen is elismerték: 1977-ben Jászai Mari-díjat kapott, 1990-ben lett érdemes művész, a Kossuth-díjat 2008-ban vehette át.

Makó, Páger Antal szülővárosa 1999 óta minden évben ünnepi programokkal tiszteleg az 1986-ban elhunyt mester emléke előtt. A makói képviselő-testület 2001-ben határozott a díj alapításáról: "Téni bácsi" legendás arany pecsétgyűrűjének pontos mását az önkormányzat a Páger család hozzájárulásával készítteti el évről évre. A gyűrűt maga Páger Antal is elismerésként kapta 80 éves korában a Vígszínháztól.

2002-ben Halász Judit, majd Garas Dezső, Király Levente, Venczel Vera, Csákányi Eszter, Kern András, Törőcsik Mari, Kulka János és Bánsági Ildikó részesült az elismerésben, tavaly pedig Rudolf Péter vehette át a díjat.

A vasárnapi díjátadást megelőzően az ünnepség résztvevői koszorút helyeznek el Páger Antal szülőházánál; az önkormányzat ezt az utcaszakaszt a színészről nevezte el, aki 1964-ben a cannes-i filmfesztivál legjobb férfialakítás megosztott díját kapta a Pacsirta című filmben nyújtott alakításáért.

A gyűrű átadását követően Kútvölgyi Erzsébettel Réz András filmesztéta beszélget. Este a Makói Városi Televízió levetíti Tímár Péter Casting minden című 2008-as filmjét, melyben az Anyácskát játszó Kútvölgyi Erzsébet mellett a nézők egy másik díjazottal, Kern Andrással is találkozhatnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során