Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Január 10. 07:30, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Külön vényen írható fel többhavi gyógyszeradag

Külön vényen írható fel többhavi gyógyszeradag

Márciustól az orvos egy vényen legfeljebb 30 napra elegendő gyógyszermennyiséget rendelhet - jelent meg a Magyar Közlönyben Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter rendelete.

Az egészségügyi államtitkárság az InfoRádió kérdéseire adott válaszaiból kiderül: megmarad az a lehetőség, hogy például krónikus betegségeknél az orvos három havi gyógyszeradagot írjon fel, csak ehhez három vényt kell használnia.

Márciustól is írhat fel többhavi gyógyszeradagot az orvos, csak ezt külön-külön vényen kell megtennie - közölte az InfoRádió kérdésére az egészségügyi államtitkárság.

'Megmarad az a lehetőség, hogy a beteg különleges élethelyzetére tekintettel - amelyet az orvosnak dokumentálni kell - több hónapra egy vényen történjen meg a gyógyszer felírása és kiváltása.' Az államtitkárság válaszában nem részletezi, hogy mit jelent a különleges élethelyzet.

Az InfoRádió megkérdezte, hogy mi a helyzet például a fogamzásgátló készítményekkel, amelyeknél jellemzően három havi adagot ír fel egyszerre az orvos. A válaszból kiderül: itt nincs változás, lévén nem támogatott gyógyszerekről van szó.

A rendelet célja a betegek gyógyszerköltségeinek csökkentése. A tapasztalatok szerint ugyanis a lakosságnál jelentős, sokszor lejárt gyógyszerkészletek halmozódnak fel. Ennek oka, hogy a betegség változása, vagy mellékhatások jelentkezése miatt időközben más gyógyszerre, más hatáserősségre állítják át a beteget. Becslések szerint évente több milliárd forintos összegben dobunk ki gyógyszereket.

Március elsejétől a vényekre azt is rá kell vezetni, hogy milyen időponttól vonatkozik egyhavi ellátási időszakra a recept. Ezt elvileg az orvosok vényíró szoftverének kötelezően biztosítania kell. A beteg ezt követően az adott ellátási időszakot megelőzően már egy héttel kiválthatja a gyógyszertárban a gyógyszert.

Az InfoRádió úgy tudja: az ez évvel életbe lépő változások miatt a minisztérium, az OEP és a GYEMSZI mind a lakosság, mind pedig a szakemberek részére hamarosan átfogó tájékoztató kampányt indít.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: gyógyszer, orvos, recept, vény

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.