Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Február 08. 14:44, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Külföldi sajtó Magyarországról - Román lapok a székelyzászló-ügyről, a pozsonyi Új Szó a kampányról

Külföldi sajtó Magyarországról - Román lapok a székelyzászló-ügyről, a pozsonyi Új Szó a kampányról

A pénteki romániai lapok többsége mind a magyar, mind a román kormányt felelősnek tartja azért, hogy éles vita alakult ki közöttük a székely zászló ügyében, reagálásukat túlzónak tartja, ami szerintük csak mögöttes érdekekkel magyarázható. A pozsonyi Új Szó a magyarországi választási kampány megindulásáról közölt cikket.

Dan Constantin, a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) szócsövének számító Jurnalul National vezércikkírója úgy vélekedett: Németh Zsolt külügyi államtitkárnak régóta "feladata", hogy nyilatkozataival Romániát provokálja, és ebben most Füzes Oszkár bukaresti nagykövet is besegített neki. A szerző úgy véli, a Fidesz már a jövő évi választásokra készül. Szerinte a "rossz a gazdasági helyzetbe került Magyarország elszigetelődött a sovén és antiszemita felhangokkal kísért jobboldali politikájával", a választások kimenetelét pedig a félmillió külhoni kettős állampolgár szavazata döntheti el a Fidesz és a szocialisták között. Constantin szerint "a két vuvuzela" az erdélyi szavazatszerzés reményében forralta fel a székelyzászló-ügy vizét, amellyel mások fogják "leforrázni" magukat.
(http://jurnalul.ro/editorial/budapesta-incalzeste-apa-in-care-sa-ne-oparim-636113.html)
A liberális kötődésű Adevarul a székelyzászló-ügyet kommentáló Crin Antonescu liberális pártvezér egy televíziós nyilatkozatát idézi. Az USL társelnöke azt fejtegette, hogy Orbán Viktor "egy kis ország miniszterelnöke - hiszen Magyarország a demográfia, az erő, a források szempontjából kis ország -, amelynek vezetője nagy politikát akar csinálni". Antonescu hozzátette, hogy ez egy revizionista politika, majd folytatta: "Orbán úr az egész világ magyarsága számára az akar lenni, mint a katolikusoknak a pápa." A román szenátus elnöke azt is leszögezte, hogy "Orbán miniszterelnökkel nem lehet olyan párbeszédséma szerint tárgyalni, mint ahogy elődeivel tárgyaltak a román hatóságok". A székelyzászló-ügyet Antonescu magyar provokációnak nevezte, amelyre szerinte - az állásfoglalást elhárító - Traian Basescu államfőnek kellett volna higgadt, de határozott választ adnia.
(http://adevarul.ro/news/politica/crin-antonescu-ungaria-tara-mica-lider-vrea-duca-opolitica-mare-1_5114191e4b62ed5875e78999/index.html)
A jobboldali Romania Libera Cristian Campeanu véleménycikkét közli "Őrültség Bukarestben és Budapesten" címmel. "Két kis ország, amelyeknek az élén egy-egy autokratikus hajlamú, a jogállamisággal hadilábon álló politikus áll, lelkesen belevetette magát a legkezdetlegesebb populista nacionalizmusba, hogy saját kudarcairól elterelje a figyelmet: így tekintenek a magyar-román feszültségre Európából" - vélekedik a szerző. Rámutat: Kovászna megye prefektusának nem lett volna szabad megengednie magának, hogy egy gyarmatosító hatalom arroganciájával eltávolítsa a székely zászlót egy, a megyeházán rendezett ünnepségről. Szerinte ezzel csak megerősítette azt az érzést a magyarokban, hogy a román hatóságok egy megszálló erő képviselői a Székelyföldön. Úgy vélte: ezért beszélt Németh Zsolt "szimbolikus agresszióról".
(http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/sminteala-la-bucuresti-si-budapesta-292745.html)
A Sepsiszentgyörgyön megjelenő Háromszék Simó Erzsébet írását közli Bukarestben most tudták meg: autonómiát akarunk címmel. A szerző szerint a székely zászló körüli "hangzavar és epeömlés" a romániai költségvetési vitáról terelte el a figyelmet. "Még ily botrány közepette is el kell ismernünk, hosszú távon bizonyára hasznos is lehet, mert kiderült, hiába voltunk hosszú évekig kormányon, Bukarest mintha csak most hallana először autonómiaköveteléseinkről, s ha fujjogatás, hőbörgés közepette is, de legalább beszélnek róla. Sokan civilizálatlanul, mocskos szájjal, néhányan ellenben rokonszenvvel" - írja a Háromszék publicistája.
(http://www.3szek.ro/load/cikk/57052/bukarestben_most_tudtak_meg:_autonomiat_akarunk)
A magyarországi ellenzéki pártoknak a parlamenti választások előtt több mint egy évvel megindult kampányáról és az ellenzék által kínált alternatívákról írt pénteken a pozsonyi Új Szó. A szlovákiai magyar napilap kommentárjában megállapítja: a Magyar Szocialista Pártban, az Együtt 2014 mozgalomban, az LMP-ben és a Demokratikus Koalícióban csupán az a közös, hogy "mindannyian hazudnak", mivel az "egyre durvuló választási kampányban" azt próbálják elhitetni a választókkal, hogy kormányzóképes alternatívát kínálnak a Fidesszel szemben, "ami egyszerűen nem igaz" - szögezi le a lap.
"Magyarországon ugyanis ma nincs olyan, normálisnak nevezhető ellenzéki párt, amelyre rá lehetne bízni az ország vezetését" - írja az Új Szó, mivel az ellenzéki pártok "csenevész gyülekezetét kizárólag a hatalom megszerzése érdekli." Ezzel összefüggésben hozzáteszi: az MSZP-nek nincs és feltehetően nem is lesz hiteles gazdaságpolitikája, nem beszélve a pártnak a határon túli magyarok ellen indított "újabb alattomos gyűlöletkampányáról." A pozsonyi lap szerint ugyanez érvényes az Együtt 2014-re, amely "a neoliberális hazugságait megrögzötten ismételgető Bajnai Gordon" személyével próbálja meg eltakarni "a mozgalomba összeverbuvált csőcseléket". Hozzáteszi: az előző kettő mellett az LMP "kettéfűrészelt kerti törpe" Gyurcsány Ferenc pártja pedig "operettpárt".
A pozsonyi lap ugyanakkor leszögezi: a Fideszen belül meg kell törnie a jégnek ahhoz, hogy búcsút lehessen inteni a jelenlegi "Pintér, Matolcsy és Hoffmann által fémjelzett kormánypolitikának", mivel őket "utálják a legtöbben", a legnépszerűbbek viszont nem az ellenzék, hanem a Fidesz mérsékeltebb szárnyának politikusai.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése