Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. December 15. 06:28, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Közeleg a végtörlesztési bejelentés határideje

Közeleg a végtörlesztési bejelentés határideje

Rohamosan fogy az idő, december 30-ig be kell jelenteni a hitelező pénzintézetnél a végtörlesztési szándékot. Nincs lemaradva az sem, aki most dönt úgy, hogy lakáseladással rendezné hitelét.

Jelentősen, mintegy 25 százalékkal megemelte az ingatlanpiaci adás-vételek számát a végtörlesztés, mint az a novemberi tranzakciószám becslésből is kiderült – mondja Rutai Gábor, a Duna House elemzési vezetője. A rendelkezésre álló rövid időszak tehát megmozgatta a vevői oldalt is, hiszen az egyébként is mélyponton lévő ingatlanárakhoz képest további, átlag 5-10 százalékkal olcsóbban lehet ingatlanhoz jutni. Az egyetlen, érthető eladói kritérium a gyors lebonyolítás, hiszen a banknál történt bejelentéstől kezdve mindössze 60 nap áll rendelkezésre a kifizetéshez, vagyis ezalatt kell a vevőnek is produkálnia a teljes vételárat. A korábbi, 100 nap feletti értékesítési átlagidő azonban kérdésessé tette a folyamatot, főleg a decemberi bejelentők számára. Az eladási adatok azonban megnyugtatóak.

A Duna House a végtörlesztési időszak kezdetétől külön vizsgálja ezeket az ügyleteket és ebből kiderül, hogy az értékesítési idő - az ilyen tranzakciók esetén - látványosan lerövidült. Az átlag vidéken 44, a fővárosban pedig 39 nap. A zömmel, kb. 80 százalékban készpénzes vevők jól használják ki a gyorsan hozzáférhető forrásaikat és hamar döntenek az átmeneti, kiváló ajánlatokból. A Keresleti Indexből is kiderül, hogy az idei év legfelfokozottabb hónapjait éljük – teszi hozzá Rutai. Ez jó hír az eladóknak, bár fontos hangsúlyozni, hogy a nagy kínálat miatt azért így is kevesen fognak tudni élni a lehetőséggel. A jó ár lehet, hogy kevés, ki kell tűnni a sok ajánlat közül, ezért felértékelődik a közvetítők szaktudása.

Az eddig lebonyolódott tranzakciók arra is rámutattak, hogy bár vannak keresettebb lakástípusok, ezek mégsem térnek el nagyban a szokásos paraméterektől. Az alábbi diagram mutatja, hogy az egyes árkategóriák milyen arányban szerepelnek a végtörlesztés okán eladott ingatlanok között.Látható, hogy Budapesten 6-8, vidéken pedig 6 millió Ft-ig bezárólagos árkategóriában vették legnagyobb arányban az érintett lakásokat. Bár a grafikon 20 millióig skáláz, fontos kiegészíteni azzal, hogy jóval e felett is történtek bőven eladások. A 2. kerületben nem kevés számban ütöttek nyélbe 100 millió fölött ilyen üzletet és vidéken is több 50-60 milliós ház kelt el a végtörlesztés okán.

A leendő vásárlók megnyugodhatnak a végtörlesztés miatt kínált ingatlanok minőségét illetően is, ugyanis a kínált lakások fele kifejezetten magas minőségű és további 35% jónak mondható. Kevés a felújítandó lakás a kínálatban.
Összességében elmondható, hogy nincs elkésve még az az eladó, aki az utolsó pillanatban, vagyis december 30-án jelenti be a bankjánál végtörlesztési szándékát, sőt szinte kötelező. Aki nem jelenti be, annak ugyanis végleg elment a lehetőség, pedig a jövő év első két hónapjában még személyes, vagy külső tényezők is befolyásolhatják az eseményeket. Aki azonban nem jelentette be (következmények nélkül) a szándékát, az később már nem teheti meg.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: végtörlesztés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére