Városlista
2021. június 17, csütörtök - Laura

Hírek

2012. Április 04. 14:15, szerda | Belföld
Forrás: STOP / Premier

Konkurenciát kapott az atomerőmű

Konkurenciát kapott az atomerőmű

Alstom. A Franciaországban most bemutatott új szélturbina 100 méter magas, 30 méter mély alapokon áll, annak érdekében, hogy megtartsa a turbina 1.500 tonnás össztömegét.

A lapátok 150 méter átmérőjű kört írnak le, ami közel ötszöröse a budapesti óriáskerék átmérőjének.

Az Alstom által kifejlesztett "világrekorder" szélturbina 6 MW teljesítményű, ami 5.000 háztartás villamos áram igényét elégíti ki. A kifejezetten tengeri használatra kifejlesztett óriás szélturbinából 500 darabot terveznek telepíteni Franciaország partjai mellé egy nagyszabású állami projekt részeként.

A francia kormány 2011 júliusában hirdetett pályázatot, egy 3 GW összteljesítményű tengeri szélturbina park építésére. A világ legnagyobb turbinalapátjaival rendelkező Haliade 150 elnevezésű szélturbinát erre a pályázatra fejlesztette az Alstom. Az óriás szélerőművet a franciaországi Le Carnet városában tesztelik a vállalat szakemberei. A tesztek lezárást követően a 2. turbinát 2012 őszén a belga partok közelében már a tengerre telepítik. Ezt 500 darab gigantikus turbina követi majd a tervek szerint.

Premier / STOP

Ezek érdekelhetnek még

2021. Június 17. 18:01, csütörtök | Belföld

A hétvégén érkezik az első hőhullám

A hétvégén érkezik az idei első hőhullám - hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön a Facebook-oldalán.

2021. Június 17. 15:06, csütörtök | Belföld

Már hat SMA-ban szenvedő gyerek kap állami finanszírozású génterápiás kezelést

Már hat, gerincvelői izomsorvadásban (SMA) szenvedő gyermek számára hagyták jóvá az állami finanszírozású génterápiás kezelést - tájékoztatta a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) szerdán az MTI-t.

2021. Június 17. 13:02, csütörtök | Belföld

Már több mint ötmillió adag Pfizer-BioNTech-vakcina érkezett Magyarországra

Eddig több mint ötmillió adag Pfizer-BioNTech-vakcina érkezett Magyarországra - tájékoztatta a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. szerdán az MTI-t.

2021. Június 17. 11:07, csütörtök | Belföld

Fegyverrel fenyegetőzött egy férfi a gyöngyösi polgármesteri hivatalban, elfogták

Késsel és pisztollyal felfegyverkezve fenyegetőzött egy férfi a gyöngyösi polgármesteri hivatalban, a rendőrök elfogták - közölte az intézmény sajtóreferense szerdán az MTI-vel.