Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2013. Június 11. 20:38, kedd | Külföld
Forrás: http://hvg.hu

Kómát okozott a szójaszósz

Kómát okozott a szójaszósz

Négy napig kómában volt az a főiskolás fiú,aki fogadásból közel egy liter szójaszószt ivott meg. Az életveszélyes kalandot megúszta, de nem valószínű,hogy egyhamar szójás csirkét eszik valamelyik kínaiban.

Egy palack, pontosabban 0,946 l szójaszósz 160 gramm sót tartalmaz, ami bőven elég ahhoz, hogy maradandó idegrendszeri, agyi károsodást okozzon. Nem valószínű,hogy ennek tudatában vírtuskodott az a 19 éves washingtoni fiú,aki fogadásból felhörpintett egy üveg szójaszószt.

Különösen jóban lehet az égiekkel, mert pár napos kómával megúszta a dolgot. Igaz, a MedStar Georgtown kórház sürgősségi csoportja is megtette a magáét. Vezetőorvosuk, D.J.Carlberg szerint a sószint csökkentésének szokatlanul agresszív módját alkalmazták nála. Mire a rohammentők - a négy órán belül jelentkező rángásos, szélütéses tünetekkel - a kórházba szállították, már nem volt magánál. Az orrába vezetett csővön keresztül 30 perc alatt 6 liter szölőcukoroldatot kapott. Öt óra múlva állt vissza a normális sószintje. Még további három nap kellett, hogy kijöjjön a kómából, és egy hónap, hogy a túladagolásnak ne maradjon nyoma a szervezetében.
Ezután számolt be az esetről a LiveScience tudományos portál.

Hogy némi viszonyítási alapunk legyen, megnéztük, mennyi szójaszószt tartalmaz pár népszerű kínai fogás. A híres sanghaji szójás kacsából négy adagnyi 100 mililiter szójaszósszal készül. Ugyancsak ennyi adagra számolnak egyetlen evőkanálnyi szójaszószt az édes-savanyú sertésnél, az osztrigaszószos marhánál, a cápaúszony levesnél vagy a Fára mászó hangyák nevű, darálthúsos üvegtésztánál.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.