Városlista
2023. június 2, péntek - Anita, Kármen

Hírek

2012. Május 03. 07:01, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Kisütött a nap, itt az idő a fűtésre gondolni

Kisütött a nap, itt az idő a fűtésre gondolni

Ha a fűtési idény végén rászánjuk magunkat a korszerűsítésre, akkor ősszel már alacsonyabb lehet a rezsi, és jóval magasabb a lakás értéke - állítja szakértői anyagában a Dalkia Energia.

Sok bosszúságot takaríthat meg magának az, aki a fűtési idény végén megteszi azt a pár mozdulatot, amit a szakemberek javasolnak. Aki hajlandó ennél több figyelmet, esetleg pénzt is áldozni a fűtési rendszerére, annak busásan meg is térül.

Az országban mintegy 67 ezer lakás és számos közintézmény távhővel való ellátásáért is felelős Dalkia Energia szakemberei azt tanácsolják, hogy ha termosztáttal ellátott radiátorral rendelkezünk, akkor azt a fűtési idény végén tekerjük „fel” teljesen, hogy mentesítsük a nyomás alól a benne található szelepet. Ellenkező esetben a szelep leragadhat. „Ennél többet egy átlagos távfűtött lakásban élő ember ritkán tesz, pedig a fűtési idény végén dördülhetne el a startpisztoly olyan karbantartásokhoz, vagy alaposabb felújításokhoz, amik révén a következő szezonnak már sokkal alacsonyabb energiaigénnyel futhat neki a lakó.” – mondja Bicskei Tibor, a Dalkia Energia Zrt. üzemeltetési vezetője.

Azok a lakóközösségek, amelyek idén nyáron felújítást terveznek, jó eséllyel már rendelkeznek műszaki tervekkel, és már a kivitelezőt is kiválasztották. „Ha még nem tették, érdemes ezzel sietni, hogy a kivitelezés ne csússzon bele a következő fűtési idénybe. Ráadásul a nyaralások idején sokszor lassítja a munkálatokat, ha a vakációzók lakásába nem lehet bejutni és megejteni az ott szükséges munkálatokat.” – figyelmeztet Bicskei Tibor. Sajnos jelenleg nem áll nyitva jelentős pályázati forrás ezekre a fejlesztésekre, de ha ki is írnak erre pályázatokat, azokon az tud jó eséllyel elindulni, aki már kész tervekkel rendelkezik. A szakember javasolja, hogy a társasházi közös képviselő ellenőrizze, hogy a felújításra kiválasztott tervező- és kivitelező irodák minden esetben kérjék ki a helyi távfűtési szolgáltató véleményét is.

A felújítások mértéke az apróbb elemek cseréjétől a szigeteléseken, nyílászárócseréken át egészen a komplett rendszer felújításáig terjedhet. Az emberek egyelőre nem tulajdonítanak jelentőséget a fűtési rendszernek, az mindig csak akkor kap figyelmet, ha elromlik, vagy amikor el akarják adni a lakást, és szembesülnek vele, hogy az ingatlanpiacon a vevők nem kedvelik az elavult berendezéseket. „Kezd megváltozni a szemlélet, köszönhetően az energiatanúsítványi rendszernek, ahol jó néhány fokozatot, és ezáltal kedvezőbb árfekvést tud jelenteni egy felújított fűtési rendszer” – mutat rá Bicskei Tibor. A Dalkia Energia Cegléden 1900 lakás számára szolgáltat távhőt, és a helyi ingatlanosok körében végzett megkérdezésük szerint a felújított panellakások a hasonló paraméterrel rendelkező, de nem felújított társaiknál 20-25 százalékkal jobb áron mennek el. „Sokszor az elavult rendszer az eladást magát is képes meghiúsítani, hiszen már a lépcsőházban megriad az a vevő, aki elöregedett, rozsdás, sóvirágoktól zöldülő vezetékekkel találkozik.”

A távhővel szembeni ellenérzéseket a régi, elavult rendszereken szerzett tapasztalatok táplálják. „Maga a távfűtés nem elavult, a modern hálózatok versenyképesek az egyedi gázfűtéssel is, ráadásul az alacsonyabb ÁFA miatt árelőnyt is élveznek” – mondja Bicskei Tibor. A fővárosi ingatlanpiacon az elmúlt években ismét közkedveltek a konvektoros lakások, abból a tévhitből adódóan, hogy azzal fűteni olcsóbb, és egyedileg szabályozható. Ugyanakkor komfortosságuk messze elmarad a modern fűtéstől, ráadásul veszélyesebbek is, hiszen égésterük és a gázvezeték is a lakótérben van.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2023. Június 02. 14:51, péntek | Belföld

Szállodakomplexum épül Balatonfüreden 22,5 milliárd forintból

Balatonfüreden 22,5 milliárd forint értékű beruházással szállodakomplexum épül a belvárosban, a Le Méridien resort a tervek szerint 2025 tavaszától fogadja a vendégeket.

2023. Június 02. 13:49, péntek | Belföld

Megelőzte a nő, nem bírta elviselni. Többször is böntetőfékezett előtte

Megelőzte a nő, ezt nem bírta elviselni a vádlott férfi és négyszer is meg akarta leckéztetni, büntetőfékezéssel.

2023. Június 02. 11:25, péntek | Belföld

Nem lesz idén repülőnap Kecskeméten

Hazánk biztonsága érdekében a katonaszakmai feladatok élveznek előnyt - írja közleményében a Honvédelmi Minisztérium.

2023. Június 02. 09:21, péntek | Belföld

Orbán Viktor: közel az idő, amikor Európában igazat adnak a magyar békepárti álláspontnak

Közel az idő, amikor az európai vezetők igazat adnak a magyar békepárti álláspontnak - hangsúlyozta a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken reggel Orbán Viktor miniszterelnök.