Városlista
2023. január 31, kedd - Marcella

Hírek

2012. Május 03. 07:01, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Kisütött a nap, itt az idő a fűtésre gondolni

Kisütött a nap, itt az idő a fűtésre gondolni

Ha a fűtési idény végén rászánjuk magunkat a korszerűsítésre, akkor ősszel már alacsonyabb lehet a rezsi, és jóval magasabb a lakás értéke - állítja szakértői anyagában a Dalkia Energia.

Sok bosszúságot takaríthat meg magának az, aki a fűtési idény végén megteszi azt a pár mozdulatot, amit a szakemberek javasolnak. Aki hajlandó ennél több figyelmet, esetleg pénzt is áldozni a fűtési rendszerére, annak busásan meg is térül.

Az országban mintegy 67 ezer lakás és számos közintézmény távhővel való ellátásáért is felelős Dalkia Energia szakemberei azt tanácsolják, hogy ha termosztáttal ellátott radiátorral rendelkezünk, akkor azt a fűtési idény végén tekerjük „fel” teljesen, hogy mentesítsük a nyomás alól a benne található szelepet. Ellenkező esetben a szelep leragadhat. „Ennél többet egy átlagos távfűtött lakásban élő ember ritkán tesz, pedig a fűtési idény végén dördülhetne el a startpisztoly olyan karbantartásokhoz, vagy alaposabb felújításokhoz, amik révén a következő szezonnak már sokkal alacsonyabb energiaigénnyel futhat neki a lakó.” – mondja Bicskei Tibor, a Dalkia Energia Zrt. üzemeltetési vezetője.

Azok a lakóközösségek, amelyek idén nyáron felújítást terveznek, jó eséllyel már rendelkeznek műszaki tervekkel, és már a kivitelezőt is kiválasztották. „Ha még nem tették, érdemes ezzel sietni, hogy a kivitelezés ne csússzon bele a következő fűtési idénybe. Ráadásul a nyaralások idején sokszor lassítja a munkálatokat, ha a vakációzók lakásába nem lehet bejutni és megejteni az ott szükséges munkálatokat.” – figyelmeztet Bicskei Tibor. Sajnos jelenleg nem áll nyitva jelentős pályázati forrás ezekre a fejlesztésekre, de ha ki is írnak erre pályázatokat, azokon az tud jó eséllyel elindulni, aki már kész tervekkel rendelkezik. A szakember javasolja, hogy a társasházi közös képviselő ellenőrizze, hogy a felújításra kiválasztott tervező- és kivitelező irodák minden esetben kérjék ki a helyi távfűtési szolgáltató véleményét is.

A felújítások mértéke az apróbb elemek cseréjétől a szigeteléseken, nyílászárócseréken át egészen a komplett rendszer felújításáig terjedhet. Az emberek egyelőre nem tulajdonítanak jelentőséget a fűtési rendszernek, az mindig csak akkor kap figyelmet, ha elromlik, vagy amikor el akarják adni a lakást, és szembesülnek vele, hogy az ingatlanpiacon a vevők nem kedvelik az elavult berendezéseket. „Kezd megváltozni a szemlélet, köszönhetően az energiatanúsítványi rendszernek, ahol jó néhány fokozatot, és ezáltal kedvezőbb árfekvést tud jelenteni egy felújított fűtési rendszer” – mutat rá Bicskei Tibor. A Dalkia Energia Cegléden 1900 lakás számára szolgáltat távhőt, és a helyi ingatlanosok körében végzett megkérdezésük szerint a felújított panellakások a hasonló paraméterrel rendelkező, de nem felújított társaiknál 20-25 százalékkal jobb áron mennek el. „Sokszor az elavult rendszer az eladást magát is képes meghiúsítani, hiszen már a lépcsőházban megriad az a vevő, aki elöregedett, rozsdás, sóvirágoktól zöldülő vezetékekkel találkozik.”

A távhővel szembeni ellenérzéseket a régi, elavult rendszereken szerzett tapasztalatok táplálják. „Maga a távfűtés nem elavult, a modern hálózatok versenyképesek az egyedi gázfűtéssel is, ráadásul az alacsonyabb ÁFA miatt árelőnyt is élveznek” – mondja Bicskei Tibor. A fővárosi ingatlanpiacon az elmúlt években ismét közkedveltek a konvektoros lakások, abból a tévhitből adódóan, hogy azzal fűteni olcsóbb, és egyedileg szabályozható. Ugyanakkor komfortosságuk messze elmarad a modern fűtéstől, ráadásul veszélyesebbek is, hiszen égésterük és a gázvezeték is a lakótérben van.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2023. Január 30. 11:43, hétfő | Belföld

Bravúros légimentést hajtottak végre a magyar mentősök - Videóval

Tegnap délután egy Somogy vármegyei tó nádasába csúszott az a 25 év körüli férfi, aki beleragadt a jéghideg iszapba. A mentősök helikopterrel mentették ki a szorult helyzetből, súlyos fagyási sérülésekkel került kórházba.

2023. Január 30. 11:41, hétfő | Belföld

Az idei január leghidegebb reggelét mérték hétfőn

Az idei január leghidegebb éjszakája volt a mostani, hétfőre virradóra a Nógrád vármegyei Zabaron mínusz 9,4 Celsius-fokig süllyed a hőmérséklet - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán.

2023. Január 30. 11:36, hétfő | Belföld

Több mint 3 millió éves matrica jár le január 31-én

Több mint 3 millió tavalyi éves országos és megyei autópálya-matrica érvényessége jár le kedden éjfélkor, a hónap utolsó napjáig kell megújítani a mentességeket, kedvezményeket is.

2023. Január 30. 11:35, hétfő | Belföld

Két ember meghalt lakástűzben Győrben

Két ember meghalt hétfő hajnalban egy kigyulladt győri lakásban - tájékoztatott a Katasztrófavédelem.