Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Július 11. 17:37, csütörtök | Életmód
Forrás: http://index.hu

Kilapul a háton alvó babák tarkója

Kilapul a háton alvó babák tarkója

Az újszülöttek közel felének keletkezik lapos terület a fején két hónapos korára, ha a hirtelen csecsemőhalál megelőzése érdekében a hátukon altatják őket.

A kanadai Mount Royal Egyetem kutatói a koponya alvási testhelyzet miatt kialakult ellapulásának gyakoriságát vizsgálták hét-tizenkét hetes csecsemőknél a kanadai Calgary gyermekjóléti klinikáján.

A kutatók 440 egészséges, a várandósság 37. hete után született csecsemőt vizsgáltak meg. Közülük 205-nél, azaz 46,6 százalékuknál figyeltek meg laposodást a tarkó tájékán. A 205 baba 63,2 százalékának a feje jobb oldalán, 78,3 százalékuknál pedig egészen enyhe formában mutatkozott a tünet - derül ki a Pediatrics című amerikai gyermekgyógyászati szaklapban megjelent tanulmányból.

"Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia 1992 óta ajánlja a csecsemők háton fekve altatását, és azóta látványosan csökkent a hirtelen csecsemőhalál gyakorisága. Azonban ezzel egy időben egyre több baba a fején jelent meg a laposodás" – állítják a kutatók közleményükben.

A laposság általában ártalmatlan jelenség, bár van jele, hogy enyhe fejlődési lemaradást okozhat, amely rendszerint a 18. hónapra eltűnik – emlékeztetnek a kutatók.

A tudósok szerint a deformációk nagy száma miatt a szülőket idejében fel kellene világosítani arról, hogyan előzzék meg a jelenséget. Legtöbbször egyszerű és fájdalommentes a kezelése: álmában el kell fordítani a hanyatt fekvő baba fejét, hogy ne mindig ugyanabban a helyzetben tartsa. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia nem ajánlja az ék alakú párnák vagy más korrekciós eszközök használatát, és csak súlyos esetekben kell a babára speciális sisakot adni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:55, vasárnap | Életmód

Fonogram-díjátadó: a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló és a Góbé is nyert

Mások mellett a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló, Saya Noé, a Thy Catafalque és a Góbé is Fonogram-díjat kapott a szombaton a budapesti Barabás Villában tartott eseményen.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.