Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Március 23. 14:03, péntek | Belföld
Forrás: STOP

Kihagyhatatlan húsvéti programok

Kihagyhatatlan húsvéti programok

A Húsvét a tavaszvárás és a keresztény világ legnagyobb ünnepe, ami idén április 8-ára és 9-ére esik. Az országban és a határon túl is számos hagyományőrző és gasztronómiai program várja az érdeklődőket.

Összeállításunkból különleges élmények közül válogathat kedvére.

Budavári Húsvéti Sokadalom

Idén első alkalommal rendezik meg az ország egyik legnagyobb húsvéti hagyományőrző, multikulturális családi rendezvényét. A színes forgatag tavaszköszöntő menettel indul, és a Budavári Palota terein a húsvéti ünnepkörre épülő programok kelnek életre. A vidám, interaktív programok mellett a népzene, a néptánc és a világzene jeles képviselői is színpadra lépnek. A Budavári Húsvéti Mesés Sétán a vár nevezetességeit soha nem látott módon ismerhetik meg. Fontos szerepet kap a rendezvényen a hungarikumokat felvonultató gasztronómia is, sztárvendégek közreműködésével.

Időpont: április 7-9.

Helyszín: Budapest, Budai vár

Információ: www.budavarihusvet.hu

Hollókői Húsvéti Fesztivál

A világörökségi falu apraja-nagyja díszes népviseletet ölt magára, és megelevenítik a palóc húsvéti népszokásokat. A fiatalabb korosztály a máig élő hagyományokat lesheti el az idősebbektől. A fiúk kútvízzel locsolják a lányokat, míg az idősebbek a hímes tojásokat készítik. A fesztiválon egész napos folklór programok, kézműves- és gasztronómiai bemutatók, valamint népművészeti vásár lesz látható.

Időpont: április 8-9.

Helyszín: Hollókő, Ófalu területén és a Szabadtéri színpadon

Húsvét a Skanzenben

Az évadnyitó rendezvényen a színes színpadi produkciók mellett számos programot kínálnak. Az érdeklődők elsajátíthatják a leggazdagabb tojásdíszítési módokat, a kézműves vásáron minőségi portékák közül válogathatnak, részt vehetnek a húsvéti óriás tojás díszítésében, de elleshetik a hagyományőrző mesterségek csínját-bínját és az ételszentelés szokásait is. A hívek részt vehetnek az Istentiszteleten a húsvéti díszbe öltöztetett templomokban. A játékos kedvűeket pedig rendhagyó tárlatvezetésre invitálják, ahol ügyességi próbák által tudhatnak meg különleges információkat.

Időpont: április 8-9.

Helyszín: Szentendre, Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Szeri Húsvét

Ópusztaszeren Rügyfakasztó Vasárnap és Vízbevető Hétfőn életre kel a skanzen. Az ünnephez kapcsolódó szokásokat népviseletbe öltözött menyecskék, legények elevenítik meg. Lesz régimódi locsolás, tojásfestés, lovasbemutató, muzsikaszó. Emellett locsolóvers-mondó verseny, családi vetélkedők, valamint idén először 'Kié lesz a húsvéti bárány? Keresd az aranytojást!' ügyességi verseny és még sok újdonság húsvéthétfőn.

Időpont: április 8-9.

Helyszín: Ópusztaszer, Nemzeti Történeti Emlékpark

Húsvéti rajzfilmes tábor

A Magyar Rajzfilm Stúdióban a rajzfilmkészítés iránt érdeklődő gyerekeknek a Mézga, a Vili a veréb, stb. filmek operatőre játékos foglalkozást tart "Így készül a rajzfilm" címmel. A kétnapos tábor keretében a gyerekek elkészíthetik rajzfilmjüket, amit CD lemezen hazavihetnek.

Időpont: április 5-6., 9-16 óráig

Helyszín: Budapest, III. ker., Kerék utca 80

Információ: www.magyarrajzfilm.hu

Élményvonattal Székelyföldre - húsvéti kirándulás

A MÁV Nosztalgia négynapos utazást szervez Székelyföldre a Hargita Expresszel, ami a Húsvét szellemében telik majd. Az utazás alatt az érdeklődők megismerhetik az elsuhanó tájak történetét, és a látnivalókat; illetve változatos és szórakoztató zenei programokon, kvízjátékokon vehetnek részt. A vendégek érkezéskor hamisítatlan székely fogadtatásban részesülnek, és megismerhetik a húsvéti szokásokat, de megkóstolhatják az erdélyi ízeket is, mint a kürtöskalács és az áfonyapálinka. A kirándulások alkalmával Székelyföld nevezetességeit is felfedezhetik.

Időpont: április 6-9.

Helyszín: Székelyföld, Románia

Információ: www.mavnosztalgia.hu

10. Húsvéti vásár Bécsben

A schönbrunni vásár érdekes kontrasztot mutat a császári elegancia és a vidék hagyományos szokásai, valamint a húsvéti kézművesség egyszerű bájának bemutatkozásával. Gyönyörű ajándékötletek széles választékát fedezhetik fel a látogatók. Kézzel festett tojások, húsvéti ékszerek, díszek, művészi üveg- és kerámiaipari termékek, illatos szappanok, kiváló fafaragások, és még számos klasszikus és modern díszek. Emellett művészi kéz által készült ételek, specialitások teszik teljessé a programot. Közel 60 kiállító és 6 vendéglátó lesz jelen Bécsből és a szomszédos tartományokból.

Időpont: március 24-től április 9-ig

Helyszín: Bécs, Schönbrunni kastély

STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára