Városlista
2023. február 7, kedd - Tódor

Hírek

2011. November 25. 14:20, péntek | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Kiderült, mikor lesz az államfőválasztás

Kiderült, mikor lesz az államfőválasztás

Az orosz törvényhozás felsőháza, a Szövetségi Tanács pénteki ülésén egyhangú szavazással 2012. március negyedikére tűzte ki az államfőválasztást.

Az orosz alkotmány szerint a törvényhozás felsőháza a választásokat legkorábban száz nappal későbbre, de három hónapnál nem távolabbra tűzheti ki. Bár az előző elnökválasztás 2008. március 11-én volt, és az elnökválasztási törvény szerint annak a hónapnak a második vasárnapjára kell kitűzni a szavazás időpontját, amelyben az előző zajlott, 2012. március 11-e munkanap lesz Oroszországban. Március 8-a, a nemzetközi nőnap hivatalos ünnep és munkaszüneti nap. Ezért kellett egy héttel korábbra, március 4-ére kitűzni a voksolást.

A törvényből fakadóan nem okozott meglepetést a szövetségi tanács döntése, viszont kulcsfontosságúnak számít, mert hivatalossá válásától függ a választási kampány kezdete. A szabályozás szerint a közzétételre öt napja van a törvényhozás felsőházának, de az Interfax hírügynökség jelentése szerint a parlamenti közlönynek már a péntek esti számában megjelenik a szövetségi tanács határozata, és akkor megkezdődhet a kampány, a jelöltek elkezdhetik a támogatói aláírások gyűjtését. Az eredeti tervek szerint a központi választási bizottság a jövő hétfőn fogadja el az elnökválasztás lebonyolításának menetrendjét.

A kormányzó Egységes Oroszország párt jövő heti országos tanácskozásán jelenti be elnökjelöltjét, aki – mint ezt már korábban Dmitrij Medvegyev jelenlegi elnök kezdeményezte – szinte teljes bizonyossággal Vlagyimir Putyin kormányfő lesz. Az államfőt hat évre választják Oroszországban.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 07. 13:53, kedd | Külföld

Ukrajnai háború - Sojgu: sikeres az orosz előrenyomulás Bahmutnál és Vuhledarnál

Sikeresnek nevezte a harci műveletek előrehaladását Artemivszk (Bahmut) és Vuhledar térségében kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

2023. Február 07. 07:41, kedd | Külföld

Fehér Ház: az Egyesült Államok nem keresi a konfliktust Kínával, de megvédi szuverenitását

Az amerikai hatóságok a felszínen és a tenger alatt is változatlanul gyűjtik a szombaton megsemmisített kínai információs léggömb darabjait - jelentett ki a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának kommunikációs koordinátora.

2023. Február 06. 13:17, hétfő | Külföld

Norvégia öt év alatt 75 milliárd koronával támogatja Ukrajnát

Norvégia a következő öt évben összesen 75 milliárd norvég koronával (2647 milliárd forint) támogatja majd Ukrajnát - jelentette be hétfőn az oslói kormány.

2023. Február 06. 07:30, hétfő | Külföld

Ukrajna megígérte, hogy nem veti be orosz terület ellen a nagy hatótávolságú amerikai fegyvereket

Ukrajna nem használja az Egyesült Államok által ígért nagy hatótávolságú fegyvereket orosz terület elleni csapásra - jelentette ki Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter vasárnapi sajtótájékoztatóján.