Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Május 09. 14:17, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Kiadhatják a Pepsi titkát

Kiadhatják a Pepsi titkát

Keresetet nyújtottak be a Pepsi módosított receptjét kidolgozó Richard Ritchie örökösei egy manhattani szövetségi bíróságon...

Arra hivatkozva hogy az amerikai alkotmánynak a szólás szabadságát szavatoló első kiegészítése alapján joguk van arra, hogy megosszák a nagyközönséggel az apjuk által kidolgozott szirup képletét – közölte kedden a The Washington Times.

A bíróságnak azt kell eldöntenie, hogy az adott ügyben a szólás szabadsága avagy az üzleti titok védelme-e az irányadó. A Pepsi 1931-től alkalmazott receptje feltalálójának két gyereke, Joan Ritchie Silleck és Robert Ritchie meg nem határozott összegű kártérítést is követel, amiért a PepsiCo eddig meggátolta őket az apjuk élettörténetét dokumentáló iratok, köztük az üdítőital receptúrájának publikálásában.

A PepsiCo a folyamatban lévő perrel kapcsolatban nem kívánt állást foglalni, de a cég honlapja szerint a hivatalos álláspont az lehet, hogy az üdítő receptjét az 1890-es években Caleb Bradham észak-karolinai gyógyszerész fejlesztette ki. Az ital az alkotóelemei, a pepszin és a kóladió után kapta a nevét.

A Ritchie-örökösök szerint azonban az ital csak azután indult el világhódító útjára, hogy apjuk 1931-ben átdolgozta az összetételét. Bradham cége az első világháború után tönkrement, Richard Ritchie pedig annál a Loft nevű vállalatnál kísérletezett új típusú édességekkel, amely felvásárolta a Pepsi-Colát. A Loft elnökének, Charles Guthnak nem ízlett a korabeli Pepsi íze, ezért arra kérte Ritchie-t, hogy találjon ki valami jobbat. Az új aromájú üdítő 1934-ben már slágercikk volt az amerikai piacon.

Richard Ritchie 1941-ben a cég elnökénél letétbe helyezte találmányának egyik példányát. Az ízmester 1985-ben halt meg, de az örökösök csak 2008-ban bukkantak rá az értékes receptre. A leszármazottak értesítették a céget a leletről, amely megvizsgáltatta a papírokat, és úgy rendelkezett, hogy sohasem hozhatók nyilvánosságra, mert az a PepsiCo üzleti titkának kiszivárogtatását jelentené.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.